«Вголос» поцікавився думками політологів та військових експертів, як далі мали б діяти Нідерланди, Австралія, Бельгія, Малайзія та Україна, які наполягають на створенні трибуналу. І чи взагалі є можливість притягнути до відповідальності винних у злочині.

Директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський вважає, що своїм вето Росія нагадує світові школяра, який нашкодив і всякими правдами й неправдами намагається уникнути покарання.

«Усі знають, що відповідальність за збитий малайзійський боїнг має понести Росія. І сильним її ходом було б не накладати вчора вето, а утриматися від голосування. Це повністю змінило б перебіг засідання. Але це явно не в інтересах Росії, бо Путін знає краще за всіх, хто винен у злочині. Через це РФ намагатиметься затягнути час або спробувати «заговорити» цей процес. Тобто зробити його непрацездатним і безрезультатним. Однак цього не вийде, адже більшість країн підтвердила свою рішучість довести справу до логічного кінця і покарати винних. Я вважаю, це досить серйозна солідарність й основний лейтмотив процесу», – пояснив Микола Сунгуровський.

На думку експерта, трибунал, попри все, буде створено – під егідою ООН чи будь-якої іншої організації. «Трибунал буде, бо це міжнародний суд, рішення якого є обов'язковим для всіх. Так, воно може бути необов'язковим для Росії, яка сама для себе визначає, хто винен, а хто ні. Але для світу трибунал – обов’язкова сходинка у процесі», – підкреслив експерт.

Разом з цим Микола Сунгуровський зазначив, що вето Росії є сигналом того, що Рада Безпеки ООН у такому вигляді та з такими процедурами, як нині, недостатньо здатна відстоювати міжнародне право. Тому, за його словами, ймовірні такі варіанти подальшого розвитку цього процесу. Перший – позбавити постійних членів права вето. Другий – застосувати процедуру надання постійного членства в Раді Безпеки шляхом фінансових вкладень у бюджет ООН. Третій – надання країнами-учасницями Ради Безпеки ООН свого персоналу для миротворчих місій.

Український політик та громадський діяч Олег Рибачук не може знайти логіки в діях Росії, адже внутрішня пропагандистська російська машина проголошує, що літак збила українська сторона. «Не можу зрозуміти позицію Росії, яка кричить, що літак збили українські фашисти і водночас виступає проти міжнародного розслідування», – сказав політик і запевнив, що інші країни не мовчатимуть.

«Нідерланди не залишать цю справу просто так. Я добре знаю менталітет нідерландців і хочу вас запевнити, що це та країна, яка терпіти не може і не дає нікому у світі тиснути на неї. І тому Росія даремно провокує її. Так само не відступляться від бажання створити міжнародний трибунал Австралія і, звичайно, Україна. Тож я хочу сказати, що Росія не має жодних шансів уникнути відповідальності за скоєний злочин», – зазначив Олег Рибачук.

На його думку, дієвішим було б нині створити кримінальний суд, як це було під час Нюрнберзького трибуналу.

«Прецеденти створення міжнародних трибуналів окремими країнами є. Зрозуміло, що Росія переконливих аргументів проти такого рішення не має та намагатиметься «белькотіти» щось своє і надалі. Але для мене очевидно, що все це не залишиться без світової уваги і відповідь обов’язково послідує. Бо такої трагедії Європа не знала з 1945-го року. Торік фактично в серці Європи збили лайнер, і світ мусить наказати винних», – наголосив Олег Рибачук.

Щоправда, за його словами, на це може піти багато років. Наприклад, розслідування міжнародного суду під юрисдикцією Шотландії у 70-х роках минулого століття, коли лівійські терористи збили літак, затягнулося на 10 років. «Але я певен, що з малайзійським літаком буде все інакше, бо здійнялася занадто велика хвиля», – додав громадський діяч.

Своєю чергою, директор компанії «Berta Communications», політтехнолог Тарас Березовець на своїй сторінці у «Facebook» написав, що накладене вето говорить про безсилля Путіна. «Наклавши вето, Путін остаточно розписався у власному безсиллі. Вето в Радбезі ООН показує, що в Росії не залишилося інших аргументів, щоб зупинити правосуддя. «Ні» Чуркіна вчора означає «так» у визнанні вини Кремля за вбивство пасажирів та пілотів рейсу MH17», – зазначив Тарас Березовець. За його словами, вето Росії в Радбезі ООН було необхідне як підтвердження де-факто причетності Путіна до цього нелюдського акту.

«Тепер трибунал буде неодмінно створено, вже через голосування на Генасамблеї ООН», – пояснив політтехнолог.

Окрім того, директор компанії пригадав історію. «Що сильніша держава, то рідше вона застосовує право вето. Зокрема, США востаннє вдавалися до вето 2004 року, тоді як Радянський Союз використав це право 79 разів. Міністр закордонних справ СРСР В'ячеслав Молотов заслужив за це прізвисько «Містер Вето». Як увійде в історію Віталій Чуркін, поки що невідомо, але, напевно, це буде щось не літературне», – зазначив Тарас Березовець.

Тетяна Зеленська, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ