Чому так відбувається з року в рік, спробував з’ясувати кореспондент «Вголосу».

Нагадаємо, щорічні гідравлічні випробування теплових мереж, а також перевірка щільності та механічної міцності трубопроводів й арматури стартували одночасно на «Львівтеплоенерго» та «Залізничнетеплоенерго» 10 травня.

23 травня, коли всі львів’яни зібралися біля своїх кранів, сподіваючись нарешті помитися, їх «ощасливили»: через велику кількість проривів на теплових мережах та роботи з їхньої ліквідації відновлення гарячої води відбудеться лише з 11 червня.

Вода з дір

Про причини цьогорічної затримки з гідравлічними випробуваннями розповіла «Вголосу» речник ЛМКП «Львівтеплоенерго» Ганна Пищула. «Гідравлічні випробування цьогоріч розпочалися з 10 травня, фактично з 11 травня відбувалася сама гідравліка. На всіх наших тепломережах було виявлено значну кількість проривів – близько 90. Унаслідок того, що є багато проривів саме на магістралях, потрібно багато часу на їхню ліквідацію, час відновлення подачі гарячої води ми змушені були змістити», – розповіла Ганна Пищула.

За її словами, прориви доволі серйозні, зокрема на Сихові, на просп. Червоної Калини, 36 – безпосередньо на тепловій магістральній мережі. «Ще наприкінці лютого, в час опалювального сезону, там був прорив, через що ми змушені були припиняти і подачу тепла, і гарячої води. На щастя, у цей період була плюсова температура. Після завершення опалювального сезону там знову був прорив. Це дуже суттєва для нас магістраль, тому що там іде подача гарячої води на весь Сихівський район», – розповіла речниця «Львівтеплоенерго». За її словами, там проводитимуть роботи із заміни всієї мережі, однак це затрати в часі, бо вона проходить через увесь базар, тому потрібно частково розчистити територію.

Також суттєві прориви виникли на теплових мережах на вул. Науковій, 5-7, на території військової частини на вул. Стрийській, 28, на вул. Тернопільській (ТК-1004-1005), вул. Володимира Великого, 3-5, 51, вул. Щурата, 7-11, Хвильового, 56-а (в бойлерній) тощо.«Це доволі суттєві прориви через те,  що вони на магістралях. Потрібен час на їхню ліквідацію, зміщено термін подачі гарячої води. Коли починалися гідравлічні роботи, ми інформували про орієнтовний графік відновлення водопостачання і попереджали, що в разі виникнення багатьох проривів час буде зміщено. Про це говоримо щороку. Ми постійно наголошуємо, що все залежить від кількості проривів, де їх знаходять і якої вони складності», – наголошує Ганна Пищула. Станом на 31 травня у «Львівтеплоенерго» повідомили, що ліквідовано близько 50% проривів. 

Тим часом про зміщення термінів ліквідації проривів розповів і заступник головного інженера ЛМКП «Залізничнетеплоенерго» Ярослав Рудий.

«Раніше в нас проходили два гідравлічні випробування на рік: одне навесні, а інше десь у серпні-вересні. Навесні ми ліквідовували прориви, які впливали на подачу гарячої води, а восени все перевіряли знову і вже їх майже не було. А тепер лише один раз, тому процес трохи затягується. Загалом під час цьогорічних гідравлічних випробувань ми виявили 30 проривів. Нині ми маємо їх усунути, ще раз прогідравлити, щоб у зиму вже увійти з чистою совістю. А оскільки в нас усього три бригади, тому й роботи тривалі. Ми стараємося зробити якомога швидше, але є вже так, як є», – розповів Ярослав Рудий.

Тим часом у «Львівтеплоенерго» пояснили, що працюють трохи за іншою схемою.

«Коли ми проводимо гідравліку, коли виявляють прориви, їх ліквідовують і тоді відразу проводять перевірку», – каже Ганна Пищула. Щодо кількості ремонтних бригад, то, за її словами, «Львівтеплоенерго має на обслуговуванні 5 районів, відповідно, є п’ять окремих структурних підрозділів, плюс окремо підрозділ під назвою «район магістральних теплових мереж». «У них на обслуговуванні перебувають районні котельні й районні теплові мережі, які здійснюють гідравліку й ліквідацію цих проривів. У нас близько 2 тис. працівників, але це загальна чисельність, скільки окремо з них ремонтників – складно сказати», – розповіла Ганна Пищула.

Зношені мережі – більше проривів

Прориви стаються з року в рік через зношеність мереж, які давно потребують заміни. Загалом, за словами Ганни Пищули, кількість проривів цього року приблизно однакова, порівнюючи з 2015 роком. Однак цьогоріч більшість із них виявлено на магістралях, на мережах, пов’язаних з подачею гарячої води, тому мусять додатково провести ще гідравлічні випробування.

У «Залізничнетеплоенерго» теж кажуть, що кількість не зросла, порівняно з минулим роком. Однак прориви здебільшого виникають на старих зношених трубах. Загалом на обслуговуванні у «Львівтеплоенерго» є 433 км теплових мереж. Приблизно 60-70% з них потребують заміни, тому й виникає багато аварій. Адже в середньому термін експлуатації теплової мережі – 20-25 років, та, залежно від локації, вони можуть зношуватися й швидше. «Якщо порівнювати з попередніми роками, то кількість проривів таки зменшується. У 2008-2009 роках, коли я починала працювати, було близько 120 проривів. Щороку під час літньої ремонтної кампанії відбувається планова заміна теплових мереж. Левова частка ремонтних робіт завжди припадала на їхню заміну, в середньому замінюємо 15-20 км тепломереж. На ремонтні роботи витрачаємо близько 40 млн грн», – додала вона.

У «Залізничнетеплоенерго» теж повідомляють: «Ми замінюємо великий відсоток теплових мереж у рік, раніше замінювали по 5-6 км. Тепер у нас залишилося мало мереж 1970-1980 рр., здебільшого в районі вул. Петлюри. На Левандівці, у Рясне-1 і Рясне-2 майже все поміняно. У Рясне-1 взимку були дні, що по добі стояла котельня і не було тепла. Тепер такого майже немає, але залишки ми мусимо «добити», щоб нормально подати людям воду. Останніми роками в нас фактично немає випадків, щоб узимку будинки були без тепла», – розповів Ярослав Рудий.

Загалом на обслуговуванні в «Залізничнетеплоенерго» перебувають 133,8 км теплових мереж, 60% уже замінено, решта зношені. Цього року також планують заміну, дещо вже зроблено. До слова, теплопостачальні підприємства Львова цьогоріч у ремонти планують вкласти понад 40 млн грн.

Недолугість чи господарність?

Тим часом на сесії Львівської міської ради 26 травня депутат-«свободівець» Андрій Карбовник звернувся до міського голови Андрія Садового з вимогою негайно виправити ситуацію з гідравлічними випробуваннями тепломереж у місті Львові.

За його словами, через недолугу господарську політику чиновників міськради городяни тижнями страждають через масштабні відключення гарячої води в місті. «В більшості інших обласних центрів України мешканці не потерпають від проблеми масштабного відключення гарячої води. До прикладу, у м. Черкаси працівники теплопостачальних підприємств уже понад п’ять років проводять гідравлічні випробовування, поділивши місто на кілька частин. У той час, як в одній частині Черкас проходять гідравлічні випробування, жителі решти мікрорайонів отримують гарячу воду. Аналогічно діють у Києві, Чернігові, Сумах та інших містах. Натомість у Львові – все навпаки! При способі гідравлічних випробувань, який визначили у виконавчих органах Львівської міської ради, техніка і ремонтні бригади працюють на проривах, які є на всій території міста, що реально затягує їхню ліквідацію. Наслідком цього стало те, що для більшості львів’ян продовжили відключення гарячої води ще на два тижні», – заявив депутат.

Однак у «Львівтеплоенерго» нам пояснили, що в цьому випадку потрібно розглядати специфіку та особливість кожного міста.

«Якщо взяти «Львівтеплоенерго», то на обслуговуванні в нас є ТЕЦ-1. Ця теплоцентраль подає опалення і гарячу воду в увесь Сихівський, Франківський і Личаківський райони. Відповідно, коли ми проводимо гідравліку, ТЕЦ зупиняється, оскільки вона має спеціальне обладнання, яке не можна перевірити під час роботи. Це щорічна практика за нормами експлуатації. Відповідно, коли ми зупиняємо цей об’єкт, ці три райони зав’язані на цій теплоцентралі й ділити їх неможливо. Наприклад, якщо брати Галицький район, то тут лише 11 будинків мають централізовану подачу гарячої води, на сьогодні з них 7 отримують її. Шевченківський район обслуговує «Північна» (ТЕЦ -2). На час гідравліки вона теж уся зупиняється. Проблема цього року в тому, що є багато проривів на магістральних теплових мережах. Тому склалася така ситуація, що ми не дотримались орієнтованого графіка. Загалом в Україні не так багато міст мають ТЕЦ», – розповіла Ганна Пищула.

Тим часом у «Залізничнетеплоенерго» так прокоментували запит Карбовника. «Як собі депутати уявляють поетапно проводити гідравлічні випробування? Один чоловік нам казав: зранку проведіть гідравлічні випробування, а ввечері подайте воду. Я кажу: спробуйте. Якби ми були не господарі, а так собі, сьогодні добре, а завтра хай трава росте, заліпили все як-небудь, а що ж тоді буде взимку?» – наголошує Ярослав Рудий.

11 червня – не обов’язково фінал

Представники теплокомунальних підприємств не надто охоче говорять про остаточний термін завершення всіх робіт, підсвідомо готуючи львів’ян до гіршого варіанта. Краще потерпіти тепер, але не переживати за зиму – переконують вони.

«Ми попросили в міста люфт до середини червня, щоб усе встигнути. А як воно буде далі, невідомо. Бо тут ще є економічне питання. Влітку ще можна нагріти воду в банячку, а взимку ні води не нагрієш і взагалі буде холодно, то це ще гірше, – переконує Ярослав Рудий. – Розумію, що погано без гарячої води, але ми виходимо з того, що взимку було б гірше без тепла, навіть добу. Я сам зараз грію воду в баняках. Та ми стараємося зробити так, щоб подати воду вже безперервно. Якщо знаходимо прорив і бачимо, що поруч трубопровід теж потребує заміни, бо лежить там 30-40 років, проводимо заміну комплексно, щоб наступного року вже не копати. Це теж впливає на затримку з відновленням гарячого водопостачання».

У «Львівтеплоенерго» також переконують, що роблять усе для того, аби 11 червня з львівських кранів потекла гаряча вода, але впевненості не дають. «Термін 11 червня наразі залишається чинним, але й через погодні умови ми змушені подекуди призупиняти роботи, – каже Ганна Пищула. – Тому ми, як і більшість львів’ян, лише сподіваємося, що 11 червня гаряча вода таки потече з кранів».

Поміж тим у деяких львів’ян навіть закрадаються думки, що ремонти затягують, аби зекономити блакитне паливо. У «Львівтеплоенерго» це спростовують, адже в цей період підприємство не проводить нарахування за гарячу воду, тому працювати собі у збиток їм теж не вигідно.

Олена Янковська, «Вголос» 

ІА "Вголос": НОВИНИ