Про це повідомляє прес-служба ВО «Свобода».

Зокрема, законопроект про освіту, ухвалений парламентом у першому читанні 6 жовтня 2016 року, за своєю суттю спрямований на повне знищення української як мови викладання в освітніх закладах.

Ця ганебна законодавча ініціатива стане приводом для розширення територій, на які спрямовуватиме свою агресію Москва, прикриваючись тезою про «захист російськомовного населення», про що неприховано говорить очільник Кремля Путін.

Зокрема, стаття 7 проекту закону дає право на викладання в українських навчальних закладах, у тому числі вищих, мовами національних меншин. Але фактично в Україні немає навчальної бази, аби у вишах викладання відбувалося мовами меншин, тому на практиці ця стаття цинічно запровадить на всіх рівнях саме російську як мову викладання. Це, по суті, продовження антиукраїнської політики режиму Януковича, яку провадили Ківалов, Калєснічєнко і Табачнік. І саме регіони, де українську мову було проігноровано, занедбано, свідомо знищено, потраплять під «захист» Путіна, а на ділі – під агресію Москви, що вже призвело до анексії Криму та війни на Донбасі.

«Студентська Свобода» констатує, що дії чинної влади у царині освіти – антиукраїнські. Але у Міносвіти мають пам’ятати: у свій час одіозний міністр освіти і науки України Табачник уже намагався знищити українську освіту, на що студентство дало потужну відсіч. Чинний міністр, перш ніж продовжувати ганебну практику одного зі своїх попередників щодо знищення української мови в освітній галузі, має згадати, що студентство є рушієм усіх народних здвигів і протестів у нашому суспільстві. Тому подальші намагання щедро зрошувати та підживлювати ґрунт «русскава міра» в Україні дістануть гідну реакцію українського студентства та народу загалом. Нині українське суспільство вже свідоме, що саме мовне середовище зупинило рух російської окупації нашою державою. Саме у регіонах, де українська мова бодай не потерпала від постійних намагань знищення, зупинено чобіт Москви.

Нині, окрім військової агресії, точиться війна за ідентичність. Тому українське Міносвіти повинне стояти на боці народу, а не підігрувати Кремлю – інакше такі чиновники не потрібні державі.

У зв’язку із загрозливою ситуацію щодо повного витіснення з освітнього процесу української як мови викладання «Студентська Свобода» вимагає від Міністерства освіти і науки України отямитися та до другого читання внести зміни до статті 7 законопроекту про освіту. Необхідно закріпити у документі, а згодом і забезпечити навчальний процес в освітніх закладах України тільки державною мовою.

Дотримуйтеся 10-ї статті Конституції України, яка чітко зазначає, що «державною мовою в Україні є українська мова. Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України»!

 

ІА "Вголос": НОВИНИ