Про це повідомив заступник Міністра інфраструктури Володимир Омелян з посиланням на інформацію Посольства США в Україні.

Угода про відкрите небо була підписана 14 липня 2015 року у Вашингтоні, 4 листопада її було ратифіковано Верховною Радою України. 

Документом вводяться наступні зміни у повітряному сполученні між Україною та США:

- надається можливість авіакомпаніям обох сторін виконувати польоти з правом п'ятої свободи (право приймати на іноземній території пасажирів, що прямують на територію будь-якої третьої держави, а також адресовані туди ж вантаж і пошту, і право висаджувати пасажирів і вивантажувати вантаж і пошту, що направляються із будь-якої території, в країні-підписанті угоди);
- встановлюється довільна частота та ємність повітряних перевезень авіаперевізниками обох сторін;
- дозволяється самостійне наземне обслуговування в аеропортах.

Нагадаємо, що угода про «відкрите небо» між Україною та Європейським Союзом залишається заблокованою через неврегульоване питання Гібралтару

Довгий термін вирішення цієї проблеми був пов'язаний із політичною ситуацією у Великій Британії (референдум у Шотландії), потім аналогічні проблеми мала Іспанія (референдум у Каталонії).

Угоду про авіаційний простір між Україною та ЄС парафували у Вільнюсі 28 листопада 2013 року. Документом, окрім гарантування безпеки польотів та сертифікаційних регламентів, передбачено зняття обмежень на виконання рейсів іноземних перевізників в Україну, українських – до країн Європи.

Підписання угоди про спільний авіаційний простір між Україною та країнами Євросоюзу очікували ще 5 червня 2014 року під час засідання Ради міністрів ЄС. Втім, підписання угоди відклали.

ІА "Вголос": НОВИНИ