Український мовознавець, доктор філологічних наук, професор Національного університету «Києво-Могилянська академія» Лариса Масенко розповіла: багатьом чиновникам, що перебували на керівних посадах у нашій країні, була властива ідеалізація двомовності.

Про це вона розповіла в інтерв’ю «Вголосу».

«Тезу «гармонійної російсько-української двомовності» активно пропагували в радянський час, натомість вона лише прикривала реальні процеси витіснення української мови російською, - зазначила вона. - Насправді масова двомовність, яка поширилась на території нашої країни за доби тоталітаризму,  – це стан нестійкої рівноваги, велика загроза цілісності держави».

У таких постколоніальних ситуаціях, за словами мовознавця, конфлікт між двома мовами — своєю й  нав’язаною імперією — передбачає два варіанти його розв’язання: або переможе одна з мов, або країна розпадеться за мовною ознакою.

«Тому в Україні ще з перших років незалежності треба було дбати про те, щоб українська мова вживалась в усіх визначених її держаним статусом сферах на всій території країни. Від цього залежить доля держави», - резюмувала  професор.

Більше читайте тут: «Або переможе одна з мов, або країна розпадеться».

ІА "Вголос": НОВИНИ