«Скерували колективного листа до Президента України від імені українознавчоі спільноти щодо ганебності нагороджувати державними нагородами негідників радянської тоталітарної машини. Справа стосується справи нагородження орденом Ярослава Мудрого судді у відставці Зубця, який приклався до засудження і реального вбивства правозахисника, інтелектуала, провісника украінськоі незалежності Валерія Марченка. Ганьба таким діям! Вимагаємо скасування нагороди і належного покарання вбивці!» - повідомив директор Науково-дослідного інституту українознавства Богдан Галайко.

Як уже писав «Вголос», суддю Зубця орденом князя Ярослава Мудрого 5 ступеня нагородив сам Порошенко кілька тижнів тому.

Слід нагадати, що у 1983-1984 роках суд під головуванням тодішнього заступника голови Київського міського суду Григорія Івановича Зубця розглядав справу і засудив важко хворого дисидента Валерія Марченка до 10 років таборів особливого режиму і 5 років заслання. Пізніше, 5 жовтня 1984 року Марченко помер у тюремній лікарні в тодішньому Ленінграді через відмову нирок.

Дисидент Валерій Марченко

Додамо, що сьогодні син Григорія Зубця Юрій Зубець обіймає посаду судді Подільського райсуду столиці і займається справами про розстріли на Майдані 2014-го та заворушення під Радою 31 серпня 2015-го.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ