Бетон – один з найпопулярніших будівельних матеріалів. Однак він шкідливий для навколишнього середовища, в основному через викиди вуглекислого газу при виробництві цементу – одного з основних компонентів бетону.

Вченим Ланкастерського університету у Великобританії вдалося знайти спосіб зробити його більш екологічним, використавши звичайну моркву і буряк. Крім того, відходи коренеплодів допомагають зробити з бетонних конструкцій електрогенератори, повідомляє Horizon Magazine.

Після води бетон є найбільш широко використовуваною речовиною в світі, проте на виробництво цементу, ключового компонента бетону, припадає близько 8% світових викидів CO₂ та великі витрати енергії.

Це спонукало до створення принципово іншого типу цементу.

Коли цемент змішується з водою, він утворює масу, яка пов'язує пісок і щебінь, дозволяючи бетону затвердіти і надаючи йому міцність і структуру. Зміна цього процесу – одна з стратегій зниження впливу цементу на навколишнє середовище. Професор Мохамед Саафа з Ланкастерського університету у Великобританії і його колеги прагнуть досягти цієї мети в рамках проекту B-SMART.

Цемент необхідно змішувати з водою, щоб він прилипав до піску і щебеню і пов'язував їх разом. Однак не всі частинки цементу при цьому гідратуються. «Якщо ми зможемо посилити цей механізм гідратації, його міцність значно збільшиться, і, отже, вдасться використовувати менше цементу», – пояснює професор Саафа.

Замінивши частину цементу відходами, дослідники сподіваються зробити бетон більш екологічним.

Професор Саафа і його команда вивчили, чи можна додати в цемент для зміцнення відходи моркви або залишки від екстракції бурякового цукру. Використовуючи комп'ютерне моделювання, вони побачили, як надтонкі пласти з відходів овочів будуть взаємодіяти з цементом.

Виявилось, що використання листя з рослинних відходів може поліпшити гідратацію цементу і покращити його якість.

Також з'ясувалося, що додавання коренеплодів в цемент дає додаткові переваги. Наприклад, при натисканні на моркву виробляється електроенергія, яка може живити невелику світлодіодну лампу або електронні пристрої. Коли до цементу були додані нанолисти з відходів моркви, професор Саафа і його колеги виявили, що вони можуть робити не просто екологічний бетон, а й виробляти електрику. Електрика може вироблятися при проїзді по бетону автомобілів або руху пішоходів. Цю електрику з бетону можна буде використовувати для живлення світлодіодів або вуличних ліхтарів.

Включення пластику в бетон також представляє інтерес. З часом перероблені пластикові волокна можуть бути використані для його зміцнення, дозволяючи зменшити нестійкі компоненти, такі як сталь, що використовується для зміцнення цементу.

Також досліджується використання вапнякової кальцієвої глини, оскільки її набагато більше, а також промислових відходів.

Читайте більше актуальних новин на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ