З 1 лютого в Україні ввели ряд змін. Так, тепер можна буде отримувати дешеві державні кредити для бізнесу, розплатитися новою банкнотою в 200 гривень і більше не можна скористатися телефоном.

Також, з 1 лютого українцям можуть відключити опалення в 16 населених пунктах, повідомляє Обозреватель.

Проблеми з опаленням можуть очікувати у жителів Одеси, Кривого Рогу, Дніпра, Щастя, Полтави, Харкова, Сум та інших міст. У разі, якщо теплокомуненерго не погасять борги до кінця дня 30 січня, то НАК не зможе поставляти газ для опалення.

Як зазначається, заборгованість, яку цим тепловикам потрібно погасити, становить 406 млн гривень. Після сплати цих коштів «Нафтогаз» отримає право постачати туди газ для потреб опалення.

З 1 лютого також  перестануть працювати вуличні таксофони. В «Укртелекомі» пояснили, що ними користується дуже мало людей і вони збиткові.

У компанії розповіли, що на сьогодні мережа нараховує близько 4800 таксофонів. Практично всі вони розміщені в містах. Кількість розмов з їх допомогою весь час скорочується: з 900 тис. хвилин на місяць у 2017 році до менш 380 тис. в 2019-му. Причина – в поширеності мобільного зв'язку і месенджерів.

«В середньому щодня з одного таксофона відбувається тільки близько 2,5 хвилин розмов. Устаткування, яке використовується на таксофонної мережі, фізично і морально застаріло, не виробляється в Україні, і це викликає складності з експлуатацією. Послуга таксофонів є збитковою. З огляду на все це, »Укртелеком« прийняв рішення про припинення з 01.02.2020 року надання послуг фіксованого телефонного зв'язку, що надаються з таксофонів », – заявили представники компанії.

Бізнесменів чекає сюрприз у вигляді дешевих кредитів. Уряд України схвалив постанову для старту програми «Доступні кредити 5-7-9%» з 1 лютого 2020 року.

«Програма державної підтримки мікро- та малого бізнесу дозволить учасникам отримати до 1,5 млн грн доступного кредиту під 5, 7 або 9% для створення або розширення власного бізнесу», – повідомляв прем'єр-міністр Олексій Гончарук.

Він також підкреслив, що така ініціатива також допоможе створити додатково близько 90 тисяч легальних робочих місць тільки в перший рік її запуску.

З 1 лютого 2020 року будуть видавати 1,5 млн грн кредиту терміном на 5 років на відкриття або розвиток бізнесу під наступні відсотки:

  • 5% річних при виручці до 25 млн, якщо створюється мінімум два робочих місця;
  • 7%, якщо бізнес приносить до 25 млн прибутку і не створює робочі місця (але за кожного нового працівника ставку зменшать на 0,5%);
  • 9%, якщо бізнес уже запущений і приносить від 25 до 50 млн прибутку.
Також, за умовами програми, сам учасник повинен інвестувати 20% власних коштів від усіх витрат.

Крім того, у лютому українці зможуть отримати нову банкноту у 200 гривень.

Як повідомила пресслужба НБУ, вона з'явиться в обігу вже з 25 лютого. Дизайн банкноти буде в стилістиці сучасних 20, 100, 500 і 1000 гривень.

ІА "Вголос": НОВИНИ