З початку року ювенальними прокурорами розпочато досудове розслідування у 30 кримінальних провадженнях за фактами розтрати державних коштів, виділених на придбання житла для дітей-сиріт. Крім того, прокурорами підготовлено позовів до судів на суму 12,3 млн грн, інформує Офіс генпрокурора.

Зазначається, що найбільш поширеними випадками неефективного витрачання коштів субвенції з державного бюджету є завищення вартості придбаного для дітей житла.

Зокрема на Сумщині прокурори виявили, що Кролевецькою міською радою у грудні минулого року укладено договір купівлі-продажу житлового будинку загальною площею 274 кв м за 1,8 млн грн. Продавець будинку є посадовцем цієї міської ради і при внесенні відомостей до декларації у 2019 році, він зазначив, що вартість будинку становить лише 49 тис грн. Дійсну вартість житла буде встановлено при проведенні експертизи.

Також ювенальні прокурори Одеської області виявили привласнення посадовими особами Одеської міської ради грошових коштів для придбання нерухомості для створення дитячого будинку сімейного типу. Квартиру площею 217 кв м придбано за 5,3 млн грн. Разом з тим, аналіз подібної нерухомості виявив, що його середня вартість майже в півтора рази менша.

На Сумщині також виявлено факт розтрати бюджетних коштів у розмірі 2,9 млн грн при придбанні дітям житла, що непридатне для проживання та за висновком експерта є аварійним.

За всіма вказаними фактами триває досудове розслідування.

В Україні понад 27 тисяч дітей перебувають на квартирному обліку для поліпшення житлових умов. В 2019 році з державного бюджету на задоволення житлових потреб таких категорій неповнолітніх та на придбання житла для розвитку сімейних форм виховання виділено 717,7 млн грн.

ІА "Вголос": НОВИНИ