[media=138296,138297,138298,138299,138300,138301,138302] 

Про це повідомляє кореспондент «Вголосу».

Відкриття відбулось в Українському Домі «Перемога» (бульвар Тараса Шевченка, 27). На презентацію виставки прийшли учні та вчителі шкіл Тернополя. Історик Іван Янюк зазначив, що в Українському Домі вона діятиме до 1 червня, а вподальшому її показуватимуть у навчальних закладах Тернопільщини. У виставці представлено 13 стендів, які розкривають історію ЗУНР. Особливу увагу приділено постатям та подіям, які стосуються Тернопільщини.

Історик Михайло Галущак зазначив, що серед творців і провідних діячів ЗУНР було багато знаних уродженців Тернопільщини, зокрема Сидір Голубович (прем’єр-міністр ЗУНР) та Олександр Барвінський (міністр освіти та віровизнання ЗУНР). «Герб республіки галичан намалював та придумав тернополянин, студент Тернопільської гімназії Олег Лошнів. На території області розпочалась найуспішніша військова операції галичан – Чортківська офензива. Останній стенд виставки має назву «Галичани у боротьбі за Україну у ХХ – початку ХХІ ст.». Серед розміщених на стенді фото є і світлина бійця «Легіону свободи», відомого тернополянина, якого вже немає з нами - Володимира Стаюри. Цим стендом ми намагались показати, що боротьба українців за свою незалежність продовжується і одними з її активних учасників є саме тернополяни», - зазначив історик.

Автори виставки: аспірант Науково-дослідного інституту українознавства МОН України Михайло Галущак та кандидат історичних наук Іван Янюк.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ