Веганські дієта, що виключає м'ясні і молочні продукти, виявилася шкідливою для кісток. Вчені встановили, що такий раціон може привести до ризику переломів.

Відповідне дослідження вчених з Німецького Федерального інституту оцінки ризиків (BfR) опублікував науковий журнал MDPI.

Дослідники з'ясували, що вегани, як правило, мають більш слабкі кістки через брак поживних речовин, які містяться тільки в продуктах тваринного походження.

Виявилося, що навіть відносно незначні зміни в стані здоров’я кісток, наприклад, збільшення кісткової маси на 10%, знижують ризик переломів на цілих 50%.

Вчені провели ультразвукове дослідження п'яткової кістки 72 осіб, половина з яких відмовлялися від м'яса і молока, а інша частина – ні. За допомогою ультразвуку фахівці визначили 12 маркерів, які вказують на стан кісток. До таких маркерів входять вітаміни А і В6, лізин, лейцин, омега-3 жирні кислоти, селенопротеіни Р, йод, кальцій, магній та інші елементи.

Читайте більше новин України та світу на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ