Про це 28 лютого 2017 року під час прес-конференції на тему: «Відкриття пам'ятника у Гуті Пеняцькій: чи відбулося приниження українців?» повідомив координатор проекту «Історичні діалоги» свободівець Михайло Галущак.

Прес-конференція розпочалася з розповіді Михайла Галущака про своє незаконне затримання поліцією 26 лютого 2017 року на Львівщині під час відкриття зруйнованого раніше польського пам'ятника в селі Гута Пеняцька.

За розгорнутий червоно-чорний прапор та банер із зображенням зруйнованих українських могил на території Польщі на свободівця було складено адміністративний протокол, посилаючись на статтю 185-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, де йдеться про «порушення порядку організації і проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій».

«Якщо вимога відновити зруйновані хрести ‒ це провокація у християнській державі, тоді хто такі ті, котрі називають це провокацією? Щодо червоно-чорного прапора, то в Стародавньому Римі було таке правило: «Живеш у Римі ‒ живи за римськими правилами». Я розгорнув червоно-чорний прапор не біля Варшави, а біля Львова. Це наша земля, і тут наші Герої. Мене поліція вивела з заходу, натомість залишила тих, хто мав пов'язки з написом «АК» ‒ тих, хто воював проти УПА на українській землі. Служба безпеки України повинна звернути увагу й на незаконне мілітарне формування «Lwów», представники якого в уніформі також були на заході і діяли під егідою Генерального Консульства Польщі у Львові. Є фото і відео, як члени цього формування, до складу якого входять поляки, що живуть у Львові, проводять свої військові вишколи, марширують Львовом з автоматами, відверто говорять, що Львів є польським. До чого вони готуються у Львові? Хочуть ходити з автоматами ‒ хай їдуть на Схід», ‒ зазначив Михайло Галущак.

Свободівець також зауважив, що ставлення до минулого в багатьох випадках визначає ставлення до майбутнього. «У нас уже є приклади півдня і сходу України, де люди не пам'ятали своєї історії. Ми не можемо відмовитися від УПА, як цього від нас вимагають польські політики, бо вважаю, що відмовитися від УПА ‒ це те саме, що відмовитися від тих, хто захищає Україну зараз. Є єдине правило ‒ повага від інших починається із самоповаги, і цього, зокрема, хотів би побажати нашій владі», ‒ зазначив Михайло Галущак.

Своєю чергою, дослідник польсько-українських відносин Роман Грицьків зауважив, що раніше у злочинах у Гуті Пеняцькій поляки звинувачували дивізію «Галичина», а сьогодні польські ЗМІ пишуть, що це зробила ще й УПА. «В історії є два поняття: перше ‒ правди, яка підтверджена історичними фактами; друге ‒ фальсифікації, яка фактично означає брехню. Якщо говорити про Гуту Пеняцьку, то можемо спостерігати виключно фальсифікацію. Бо якщо ще кілька років тому ці події асоціювалися виключно з дивізією «Галичина», то вже сьогодні інтерпретуються також і з діяльністю УПА. Коли ми говоримо про факти, то мусимо відзначити, що підтверджено документами і німецьких, і совєцьких архівів, і свідченнями та дописами діячів совєцького партизанського руху, що Гуту Пеняцьку зачищали суто каральні німецькі підрозділи. Десь поблизу українських дивізій там не було, не брали в цьому участи й підрозділи УПА. Тобто усе, що ми зараз маємо ‒ це звичайна фальсифікація й маніпуляція певними обставинами», ‒ зазначив історик.

Те, що відбувається зараз в українсько-польських відносинах, за його словами, ‒ не що інше як нагнітання глобальної міжнародної кризи, де міжнаціональні відносини є головним рушієм загострення відносин між Україною, Польщею та європейською спільнотою.

«Поляки та українці є одні з найбільш близьких народів, яких об'єднує дуже складна, але тим не менше дуже взаємна історія. І ми повинні об'єднатися в загальному процесі розвитку європейської цивілізації і зрозуміти: як без вільної України немає вільної Польщі, так і без вільної Польщі немає вільної України. Ми повинні знову ж таки повернутися до цієї формули», ‒ зауважив Роман Грицьків.

Водночас голова міжфракційного об'єднання бійців АТО у Львівській обласній раді свободівець Михайло Нискогуз зазначив, що третій рік проглядається чітка картина застою в польсько-українських відносинах. 

«Раніше був панівний антинаціональний режим Януковича, який дозволяв собі паплюжити й переписувати українську історію, який насаджував нам думку про те, яких героїв ми повинні мати, а яких не повинні, який здійснював провокації на національні свята українців… Сьогодні у нашої влади немає чіткої позиції, яка б дозволила захистити національні інтереси. До прикладу, Львівська обласна рада декларує те, що вона така патріотична й національно свідома, але коли надходить час ухвалювати жорсткі рішення, які стосуються національної ідентичності українців, то відбуваються дуже складні дискусії. Складається враження, що порушується питання ніби якоїсь міжнаціональної війни. Влада не може усвідомити, що поважають сильних і тільки ми можемо збудувати нашу зовнішню політику так, як це повинно бути, тобто проявивши свою суспільно-громадську та національну свідомість»,‒ зазначив Михайло Нискогуз.

Свободівець також зауважив, що за фактом незаконного затримання правоохоронними органами учасника російсько-української війни Михайла Галущака під час відкриття пам'ятника в Гуті Пеняцькій буде подано заяву до прокуратури та поліції.

ІА "Вголос": НОВИНИ