Військова допомога Україні та підтримка її суверенітету, а також залучення США до процесу деокупації Криму та врегулювання ситуації на Донбасі – в Офісі президента вже озвучили напрямки співпраці України з  адміністрацією нового глави США Джо Байдена.

Сподіваються у Зеленського і на партнерство в економічній сфері, нарощення товарообігу, розвиток аграрної сфери та навіть на допомогу їхнього президента  у боротьбі з корупцією в Україні.

Та чи не зарано «окрилились» наші високопосадовці?

Україна – США: партнерство та зустрічі президентів 

США визнали Україну як незалежну суверенну державу 25 грудня 1991 року.

Перший офіційний робочий візит президента України Леоніда Кравчука до США відбувся 5-11 травня 1992 року.

Також 25 вересня 2019 року президент США Дональд Трамп та глава Української держави Володимир Зеленський зустрілися на полях Генасамблеї ООН в Нью-Йорку.

До того ж чинний глава української держави хоче здійснити офіційний візит у Сполучені Штати і у цьому році. При цьому після інавгурації 46-го президента США наш Президент запросив Байдена до Києва і висловив упевненість в тому, що відносини між країнами покращаться.

Тож про те, чого чекати у відносинах між Україною та США після інавгурації Джо Байдена, «Вголос» поцікавився у міжнародного експерта Юрія Олійника, політолога Олександра Мусієнка та політтехнолога Тараса Загороднього.

Чого чекати у відносинах між Україною та США ?

Олександр Мусієнко:

Співпраця між Україною та США після інавгурації Байдена, на мою думку, активізується. Ми вже бачимо, які цікаві особистості з’являться в адміністрації президента Штатів: це і Вікторія Нуланд (Обраний президент США Джо Байден планує призначити заступниками держсекретаря ветеранок дипломатичної служби Венді Шерман та Вікторію Нуланд, - ред.), і інші. Також, у майбутньому більше уваги приділятимуть Європі та ЄС і, зокрема Україні та російсько-українській війні.

Це, зокрема, посилення військово-технічного співробітництва між державами: перш за все підтримка української армії та посилення її обороноздатності з боку нашого союзника. Сподіватимемось як на збільшення фінансової допомоги на закупівлю озброєння для українського війська, так і на продовження спільних навчань і підготовки українських підрозділів американцями. Окрім того, важливий також обмін розвідувальною інформацією між державами.

Обов’язково на порядку денному мало бути би питання енергоносіїв і «Північного потоку-2», а саме продовження і посилення санкцій проти Росії, аби унеможливити будівництво цього газопроводу та завдати агресору  якнайбільшого збитку.

Крім того, цікава і важлива позиція нової адміністрації США щодо постачання скрапленого газу, зокрема через Польщу в Україну. І загалом програми, які стосуються підвищення енергонезалежності та енергоефективності нашої країни.

Це і є щонайменше три важливих питання співпраці між державами, які будуть на порядку денному.

Не вдасться оминути й інших важливих питань, пов’язаних із санкціями Дубинського та інших народних депутатів і деяких громадян України, які намагалися де-факто роздмухувати зраду довкола Байдена та різних можливих корупційних скандалів. Хоча це питання суттєво не вплине на відносини між країнами.

Тарас Загородній:

Чітка та зрозуміла політика США щодо України виформується мінімум через півроку

Українські посадовці думають, що Україна настільки важлива для США, що буде в центрі уваги і нею обов’язково займатимуться. Але не все так швидко. Чітка та зрозуміла політика США щодо України виформується мінімум через півроку. А так зараз у нас навіть посла повноцінного немає.

В Офісі президента натомість нічого особливого не озвучили, лише ті напрямки співпраці обох держав, що й так були на порядку денному. До речі, не виключаю, що США вимагатимуть приватизації енергетичного сектору України, тим більше син Байдена вже мав стосунок до нашої країни (Робота Гантера Байдена в українській енергетичній компанії Burisma у час перебування батька на посаді віцепрезидента США спричинила гучний світовий політичний скандал у 2019 році, - ред.)

А чи допомагатимуть США Україні у військовому плані, подивимось. Адже у нас завжди багато сподівань на демократів, а, як виявилось, великий демократ Обама заборонив експорт зброї до нашої країни, а надав її саме республіканець Трамп.

І, до речі, не виключаю, що цьогоріч відбудеться візит Зеленського до США: Байден, який вступає на свою посаду, зустрічатиметься з різними лідерами держав. Та я не очікую значних змін у відносинах між країнами, як у нас деякі люди кричать: «Байден прийде - порядок у нас наведе». У нього своїх проблем вистачає.

Юрій Олійник:

США передусім дбають про власні національні інтереси. Демократи завжди (вже, до речі, є сигнал з боку потенційних радників Байдена) пробують робити перезавантаження відносин з Росією, як це робив Обама у 2008 році після російсько-грузинської війни. Тож політика США щодо України ґрунтуватиметься на поглядах демократичної партії, і їхні інтереси не завжди збігатимуться з інтересами нашої країни.

Є ризик, що за рік-два Штати скорочуватимуть розмір військової допомоги Україні

Буде, вочевидь, спроба інтенсифікувати Мінські угоди. Причому є ризик, що за рік-два Штати скорочуватимуть розмір військової допомоги Україні. В Офісі президента, звичайно, можуть озвучувати певні побажання щодо співпраці між державами, але чи завжди їх виконуватимуть у США, - це вже питання. При цьому наша влада може говорити це дипломатичним шляхом, а не з позиції ультиматуму чи видавання бажаного за дійсне – тому тут питання вже до ОП.

Якщо оцінити візити наших високопосадовців до США протягом останніх років, вони  їздили домовлятися, чи «посвітитися»?

Олександр Мусієнко:

Українські політики їдуть до Штатів і «посвітитися», і домовитися. Адже іміджево та репутаційно візит до США для будь-якого глави держави є важливим, адже Штати - світовий лідер. Але більш важливо, аби главу держави сприймали у Білому домі як рівного. А не так, як було у випадку Порошенка, коли він брифінги давав майже біля паркану.

Читайте також: «Злий» Трамп чи «добрий» Байден: хто кращий для України?

Якщо візит добре підготовлений і у його межах відбуваються важливі зустрічі на усіх рівнях, в тому числі між міністрами, членами Конгресу і депутатами, вже не кажучи про президентів, при цьому вони підписують конкретні угоди, чи меморандуми та на спільному брифінгу розповідають про конкретні домовленості, тоді це можна вважати важливою зустріччю. А якщо бачимо лише роздмухування піару і більше балаканини, аніж результату, то така  зустріч просто втрачає сенс. Але тут що важливо: зустрічі лідерів держав варто аналізувати на предмет того, який це має відбиток для національних інтересів України.

Загалом США залишаються стратегічним партнером України і співпраця між країнами важлива. І якщо Зеленський поїде найближчим часом до Штатів, то ця зустріч буде з підписанням конкретних угод і документів, з виходом до преси – справді міжнародним візитом.

Тарас Загородній:

Піар – це частина політики, але тут питання в іншому, чи взагалі тебе – як українського високопосадовця - допустили до Білого дому. Їдуть зазвичай узгодити 2-3 питання ну або просто подивитися один на одного. От згадаймо  зустріч Трампа і Зеленського: кожен сказав по кілька розумних слів, а зброю наша країна від Штатів й так отримала.

Юрій Олійник:

Як Зеленський, так і його попередник Порошенко більше їздили до Штатів не домовлятися, а піаритися

За часів Порошенка не можу згадати зустрічей, які б не містили піар і самовиступ, а саме якісне спілкування. Загалом, як Зеленський, так і його попередник Порошенко більше їздили до Штатів не домовлятися, а піаритися.

Також варто зауважити: Байден добре пам’ятає, як його тут атакували Дубінський і компанія, які вже під санкціями, тому Зеленському буде дуже непросто налагоджувати відносини з президентом США. Але знову ж таки треба, аби наше МЗС постійно і ефективно працювало і налагоджувало співпрацю на всіх рівнях, адже попри все США та Україна залишаються союзниками. У майбутньому можна очікувати на допомогу від США, але не настільки, наскільки сподіваються в ОП.

Марія Волошин, ІА «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ