За відповідне рішення сьогодні, 27 червня, проголосували депутати Львівської міської ради, передає кореспондент «Вголосу».  

Основною метою розроблення стратегії є охорона, збереження та відтворення існуючих насаджень Львова.

Як йдеться у документі, велика кількість дерев у львівських парках, які досягли віку старіння, схильні до різноманітних уражень, багато рослин зростають у несприятливих екологічних умовах, що ослаблює їх та робить менш стійкими до шкідників та хвороб. Виявлено поширення уражень дерев омелою, наявність сухих гілок, механічних ушкоджень та морозобійних тріщин, дупла, а також ураження, спричинені діяльністю грибів та мікроорганізмів (серцевинна гниль, трутовики, ракові захворювання), оголене коріння, суховерхість.

У парках, розташованих на вираженому рельєфі, відбуваються сильні ерозійні процеси. Наприклад, у парку «Високий Замок» є багато дерев із оголеним корінням, що є наслідком вимивання грунтового шару дощовими та талими водами. В окремих місцях відзначено змивання підстилки, а також процеси утворення ярів.

Варто звернути увагу на збереження дерев-довгожителів, вік яких становить 150-300 років, для чого потрібно вжити таких заходів: пропаганда охорони та збереження цінних деревних рослин у парках міста та у вуличних насадженнях. Досягається шляхом проведення роз'яснювальних бесід, лекцій, екскурсій серед учнів старших класів шкіл та студентів різних навчальних закладів; обгороджування найбільш цінних екземплярів декоративними огорожами, а також встановлення табличок, на яких потрібно вказати назву дерева, його вік та особливу цінність; очищення території довкола пам’ятних дерев від порослі, самосіву малоцінних дерев та високої трав’яної рослинності, що дасть змогу відкрити це місце для огляду та підвищить естетичну цінність окремих ділянок парку.

Також у стратегії передбачають заходи спрямовані на реставрацію старих парків – відновлення композиційних елементів паркового середовища у тому вигляді, у якому вони перебували у період розквіту.

Для цього рекомендують вжити таких захотів: садіння на місці загиблих цінних дерев рослин цього ж виду (форми); розчищення зарослих стихійною рослинністю видових точок (наприклад, композиція «Амфітеатр» у Стрийському парку), галявин та прогулянкових алей (парк «Стара стрільниця»); відновлення архітектурних елементів («Руїни замку» у Стрийському парку тощо); відновлення рослин на місці загиблих у алейних посадках та у живоплотах з метою збереження цілісності елемента (липова та платанова алеї, грабова «зелена стіна» у Стрийському парку, живопліт із спіреї Вангутта у Личаківському парку, каштанова та ясенева алеї у парку «Високий Замок» тощо).

 

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ