Таку несподівану думку висловив Кір Джайлс (Keir Giles), дослідник американського аналітичного центру Council on Foreign Relations, передає Голос Америки.

«Операції Росії у царині інформаційної війни, покликані ослабити суспільну єдність та політичну систему противників Москви, є комплексними та постійно адаптуються до ситуації, але західні уряди можуть вдатись до кроків проти них», – пише Джайлс у дослідженні, оприлюдненому днями.

Дослідник пропонує ряд кроків, спрямованих на протидію Росії в інформаційній сфері.

Лідери Заходу мають відкрито говорити про виклик з боку Росії з тим, щоб попередити громадськість про загрозу та підвищити здатність потенційних жертв інформаційних операцій ефективно захиститись.

Створити систему оцінки шкоди, завданої інформаційними операціями Росії.

Одразу після ідентифікації шкідливих операцій, уряди країн, які є їх цілями, повинні негайно викрити такі дії, щоб мінімізувати їх ефективність та завадити іншим суб'єктам вдатись до подібної поведінки за прикладом Росії.

Уряди повинні розробити систему ідентифікації джерел дезінформації, щоб відстежувати спроби Росїі впливати на суспільне життя.

Недопустити згортання свободи слова у країнах, які протистоять дезінформаційним кампаніям Росії.

Особливу увагу дослідник приділяє психології сприйняття новини.

«Щоб протидіяти специфічній проблемі того, як дезінформація у соцмережах експлуатує психологію людини, відповідь урядів має бути настільки ж цікавою, як і фейкові новини, яким вони протидіють. Звичайні пояснення, що конкретна новина є фальшивою не зможуть зацікавити аудиторію. Контрзаходи, щоб бути ефективними, мають фокусуватись не на перевірці фактів, а на факті обману – наголошувати на тому, що людей одурили – і таким чином, як і власне дезінформаційні повідомлення – апелювати до емоцій читача, а не до його раціональності», – вважає дослідник.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ