В Україні сьогодні набрав чинності закон №1982-VIII про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання печаток юридичними особами та фізичними особами-підприємцями, - пише 112.ua.

Даний закон вилучив із низки актів згадки про обов'язкове використання печатки. З сьогоднішнього дня документи вважаються достовірними за умови підпису уповноваженої на це особи. Це має допомогти Україні піднятися у рейтингу Doing Business на два пункти.

Окрім того, вводиться штраф від 850 до 1700 грн за вимагання посадовцем документа із відбитком печатки чи нотаріального засвідченння (останнє - в разі, якщо це не передбачено законодавством).

Автори законодавчої ініціативи додали у пояснювальній записці до законопроекту при подачі до Ради, що три роки тому було впроваджено перехід від обов'язкового до добровільного використання печаток у бізнесі, що спричинило багато плутанини. Не у всіх законодавчих актах замінили норму про обов'язковість використання печатки, а іноді прописували обов'язкове використання печатки, якщо вона є, а не в разі ухвалення відповідного рішення підприємством.

Таким чином, підприємцям складно було зрозуміти, коли печатка потрібна, а коли - ні, і це не заважало посадовцям вимагати документи саме з відтиском печатки.

ІА "Вголос": НОВИНИ