До кінця вересня Національний банк обіцяє визначити правовий статус криптовалют в Україні. Однак відсутність правового статусу не заважає українцям займатися майнингом і переводити криптовалюти у готівку. Про це у своїй статті для Дзеркала тижня пише Артур Федорчук.

Експерт відзначає, що найбільший ажіотаж навколо криптовалют спостерігається в небагатих країнах і країнах з низькими доходами населення, в тому числі і в Україні.

«Максимальне зростання запитів на тему біткоіна за останній рік, до речі, спостерігалося в Нігерії, Болівії, Гані та Косово. У багатих країнах подібну діяльність вважають недоцільною, оскільки заробити суму, порівнянну з середнім рівнем зарплат, досить важко. Натомість у бідних країнах майнінгом займаються гігантські корпорації, невеликі фірми, системні адміністратори і офісні працівники, студенти і навіть українські школярі», - пише автор.

В Україні засоби виробництва криптовалют користуються великим попитом.

«У нашій країні з продажу спочатку практично зникли дорогі ігрові відеокарти, потім на них почали підвищувати ціни, і сьогодні, незважаючи на майже дворазове подорожчання, купити ігрову відеокарту досить проблематично. Багато хто бере кредити, позичає гроші у знайомих і навіть закладає квартири для того, щоб створити свою «ферму» або «шахту», як прийнято в середовищі майнерів називати комп'ютери, що працюють виключно з метою створення криптовалюти. Вся справа у курсі. Багато хто пам'ятає, що біткоін кілька років тому коштував всього кілька доларів, сьогодні — 4 тис. дол. (вересень 2017 р. відзначився рекордним курсом і рекордною волатильністю: максимум початку місяця в 5012 дол. знизився на 22% всього за 10 днів)», - констатує автор.

Експерт порахував мінімальні доходи від майнинга.

«Один комп'ютер з трьома відеокартами типу Nvidia 1050 Ti 4Gb дозволяє при цілодобовій його роботі заробити на місяць з нинішнім курсом біткоіна (і нинішніми тарифами на електрику) близько 8 тис. грн. Вартість одного такого комп'ютера — 25-30 тис. грн. Тобто комп'ютер менш ніж за півроку може окупити вкладення і ще півтора року приносити його господареві середньостатистичну українську зарплату (середній термін життя відеокарти під 100-відсотковим навантаженням — близько двох років). А якщо експлуатувати два—три подібних комп'ютера, можна забезпечити дохід вже близько 20 тис. грн. Зрозуміло, дохід буде залежати ще і від курсу, який, як показує його історія, може запросто стрімко зрости вдесятеро і впасти за рік в шість разів. Курс весь час плаває, стрибки бувають запаморочливі, але на великому проміжку часу біткоїни все ж стабільно дорожчають», - вважає автор.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ