Про це на своїй сторінці у «Фейсбуці» написав адвокат Василь Нагорний.

Правозахисник проаналізував статистику щодо судів 51-ї ОМБр і з’ясував, що за період з листопада 2014 року по 9 травня 2016-го у Володимир-Волинському міському суді розглянуто 240 кримінальних проваджень про так зване самовільне залишення частини (ст. 407 КК України). З них: 0 вироків з реальним відбуттям покарання, 152 вироки – бійців засуджено з іспитовими термінами, 42 вироки бійцям присуджено штрафи, 48 – ухвали про закриття справ за ст. 48, 47 КК (зміна обстановки, поруки).

За даними Василя Нагорного, з 192 вироків, якими засуджено бійців, лише в 20 справах проводили судовий розгляд, решта 172 вироки це затверджені судом угоди про визнання вини бійцями.

«З 192 засуджених бійців лише 70 мали адвокатів. Отже, 122 бійцям, які з переляку підписували угоди про визнання вини, не було надано правової допомоги. Якщо держава, вносячи в закон зміни про обов’язкову реабілітацію, визнає, що всі учасники бойових дій мають посттравматичний синдром, тобто захворювання, то чому не забезпечує їх адвокатами», – обурюється Нагорний. 

Утім, адвокатська боротьба за бійців дала свої результати, військова прокуратура змушена була змінити риторику й у квітні 2016 року розпочинає розслідування проти командування частини щодо величезної кількості СЗЧ.

«Тернистим був шлях, певен, що прийшла черга і до чистих виправдувальних вироків… «Проломимо» першу справу далі піде легше, так само було із закриттям кримінальних проваджень. Далі амбітні плани з перегляду вироків та повної реабілітації бійців 51 ОМБр», – зазначає Василь Нагорний.

Також адвокат заявляє, що жодної справи про дезертирство бійців 51 ОМБр зі сходу немає, а всі справи – це так зване самовільне залишення частини після прибуття зі сходу, коли бійців командири відпустили з частини додому.

«У принципі, військово-прокурорську лавину з енкаведистським спрямуванням ми зупинили. З 1760 бійців, яких було внесено в списки СЗЧ, 51 ОМБр засуджено 192 особи (10%). Загалом в Україні, згідно з реєстром – 3347 осіб.

Найгірше, що тепер загрожує бійцям, – це закриття кримінального провадження в суді, але це статус не судимого. Три бійці вже розпочали боротьбу за чистий виправдувальний (там уже відбулося 5-6 засідань). Від їхньої сили волі залежить доля інших бійців, бо ще в провадженні військових прокуратур перебуває приблизно 400 проваджень. Куди ділася решта, не відомо!» – зауважує адвокат.  

ІА "Вголос": НОВИНИ