Синодальне управління військового духовенства отримало декілька звернень від військових священиків (капеланів) про те, що представники РПЦ отримали від ФСБ вказівку застосовувати так звані «мобільні силові групи» проти мирян і священнослужителів Московського Патріархату, які вирішили увійти в Православну Церкву України.

Про це повідомила прес-служба СУВД.

Завдання таких «мобільних груп» – ліквідувати бажання добровільної зміни конфесійної приналежності мирян і священнослужителів Московського Патріархату в Україні на Православну Церкву України.

«Зокрема, під керівництвом представників ФСБ РФ сформовано при кожній єпархії РПЦ в Україні »відділ правового забезпечення майнових прав«. Такий відділ складається з фахівця в галузі права та кількох чоловіків спортивної статури. Суть плану РПЦ полягає в тому, що як тільки суспільство певного селища приймає рішення відійти від Московського Патріархату і приєднатися до Православної Церкви України на чолі з Блаженнішим Митрополитом Київським і всієї України Епіфанієм, то до відповідного населеного пункту виїжджає група, яка буде »займатися« питаннями фізичного контролю над храмом. Фактично формується надзвичайно небезпечна кон'юнктура, коли РПЦ хоче зробити з віруючих і священиків своїх кріпаків», – йдеться в повідомленні.

Відзначається, що представники Православної Церкви України неодноразово звертали увагу суспільства на те, що силова зміна конфесійної приналежності – це не шлях православного християнина.

«Тому ми сподіваємося, що РПЦ відмовиться від планів силового тиску і захоплення храмів громад, прийнявши рішення приєднатися до Православної Церкви України ... Закликаємо всіх військових священиків України здійснювати свою пастирську діяльність на принципах взаємоповаги любові, взаєморозуміння і терпимості, не піддаватися на провокаційні дії РПЦ і бути готовими відстояти конституційне право свободи віросповідання та вільного вибору конфесійної приналежності», – наголошується в повідомленні СУВД.

Як відомо, 15 грудня оголосили предстоятеля Єдиної української православної церкви.

Вселенський патріарх Варфоломій уже запросив Епіфанія спільно відслужити Літургію та отримати томос.

ІА "Вголос": НОВИНИ