Передає ВВС

Під час розмови телефоном пан Мугабе сказав панові Зумі, що з ним усе добре. Про це заявила адміністрація південноафриканського президента.

Військові, які раніше захопили державне телебачення Зімбабве, патрулюють вулиці Хараре. Вони кажуть, що їхня мішень - це "злочинці".

За словами кореспондента ВВС, цей крок, імовірно, є спробою замінити пана Мугабе його звільненим заступником Еммерсоном Мнангагвою.

Минулого тижня пана Мнангагву звільнили з посади і ймовірним наступником пана Мугабе стала його дружина Грейс.

Зранку в середу на півночі Хараре було чутно постріли, в тому числі з артилерії.

93-річний Роберт Мугабе домінував на політичній сцені цієї країни, відколи вона здобула незалежність від Британії 1980 року.

Британське міністерство закордонних справ порадило британцям, які зараз перебувають у Хараре, "лишатися вдома, поки ситуація не з'ясується".

Китай, найбільший торговий партнер Зімбабве, заявив, що уважно стежить за ситуацією та сподівається, що сторони зможуть вирішити свої внутрішні справи.

Захопивши владу в Зімбабве, армія заявила, що пан Мугабе і його сім'я в безпеці.

У телезверненні генерал-майор Сибусісо Мойо, що мішень військових "лише злочинці, які зібралися довкола нього і чинять злочини... спричиняють соціальне й економічне страждання в країні"

"Щойно ми завершимо нашу місію, ситуація має нормалізуватися", - додав він.

Генерал Мойо закликав служби безпеки до співпраці "на благо" країни та застеріг, що будь-які провокації "призведуть до відповідної реакції".

Хто керує військовими діями, поки що незрозуміло.

Деякі мешканці Хараре зустріли цю звістку із радістю.

"Ми сподіваємося на краще життя, тепер з нетерпінням чекаємо Різдва", - розповіла BBC News одна жінка.

"Я хочу подякувати генералу за усунення цього тирана, - сказав інший чоловік. - Він керував країною так, наче вона належить його сім'ї".

ІА "Вголос": НОВИНИ