Про це сьогодні, 5 грудня, в ході прес-конференції «Основи інформаційної війни. Протидія дезінформації» заявив керівник Західного регіонального медіа-центру, підполковник Міноборони України підполковник Олександр Поронюк.

«Якщо ми говоримо про інформаційну війну, то наша держава мусить розробити чіткі правила гри,розробити план і скоординувати політику усіх відомств у єдине русло. Коли це станеться, перемога буде на нашому боці. А поки держава визначається з планом і правилами, Україна тримається на патріотизмі», – підкреслив Олександр Поронюк.

Він також додав, що рік поспіль, починаючи від революції гідності, в українських мас-медіа не відбулося якісних позитивних змін, які б могли протистояти інформаційними викликам з боку Росії.

«Продовжується масована інформаційна атака на українське суспільство, на свідомість наших громадян, їх морально-психологічний стан з боку центральних телеканалів, періодичної преси, інтернет-видань, соцмереж. Люди, дивлячись все це і читаючи, боляче реагують і сприймають інформацію про перебіг війни. Натомість адекватної відповіді на ці виклики переважно немає», – пояснив керівник Західного регіонального медіа-центру.

Своєю чергою, підполковник Тарас Грень підкреслив, що на Донбасі й досі не зробили ставку на українські ЗМІ. Він пригадав, як в зону АТО привозили додаткові тиражі українських газет, які розходилися серед цивільного населення досить швидко.

«Ті пачки газет просто виривали з наших рук. Проте наша держава до цього поставилась якось так…», – сказав Тарас Грень і додав, що актуальним залишається питання, чому і досі на Сході України не заглушили російські ЗМІ і радіо сепаратистів?

«Держава мусить це зробити, бо те, що транслюється в ефірі російських телеканалів, нагадує жорстку пропаганду насильства з боку український військових», – підкреслив підполковник.

Відповідаючи на запитання, хто ж виграє інформаційну війну, підполковник Анатолій Стельмах наголосив на тому, що в інформаційній війні завжди програє той, хто говорить правду.

«Ми маємо навчитися говорити правду так, аби нам вірили. І тоді перемога в інформаційній війні буде за українськими мас-медіа», – пояснив військовий.

ІА "Вголос": НОВИНИ