У Судані стався військовий переворот. У столиці Хартум вулиці стали патрулювати військові. Також відомо, що група офіцерів увійшла в будівлю державної телерадіомовної компанії в Омдурмані, місті-супутнику суданської столиці.

Про це передає телеканал Al-Hadath.

Суданська армія взяла під свій контроль президентський палац, радіо і телебачення. 75-річний президент країни Омар аль-Башир подав у відставку і взятий під домашній арешт. Відзначається, що зараз у Хартумі проходить екстрене засідання головного командування армії Судану.

Журналіст «Голосу Америки» Харун Маруф в своєму Twitter повідомив про арешт екс-віце-президента Алі Османа Таха і Ахмеда Харуна, голови партії Національний конгрес. Також повідомляється про арешт губернатора Хартума Абдула Рахіма Мухаммеда Хусейна.

Очікується, що військова рада буде очолювати Судан протягом одного року.

На вулицях столиці посилили заходи безпеки і розмістили додаткові підрозділи армії. Помічено передислокацію бронетехніки до президентського палацу.

Суданські радіостанції і телеканали припинили звичне мовлення і транслюють військові марші.

Омар аль-Башир був при владі в Судані 30 років. До речі, до влади він прийшов також шляхом військового перевороту. За цей час Судан перетворився в країну-вигнанця зі зруйнованою економікою, незважаючи на наявність запасів нафти.

У 2008 році Міжнародний кримінальний суд в Гаазі видав ордер на арешт аль-Башира за геноцид в Дарфурі.

У результаті військового перевороту в програші може опинитися Росія, яка мала хороші відносини з правлячою владою. У минулому році Судан запропонував Росії створити свою військову базу на Червоному морі, що зміцнило б її претензії відігравати велику роль в регіоні.

ІА "Вголос": НОВИНИ