Як пише EurekAlert, такі дані були отримані в результаті експерименту над лабораторними мишами.

Потомство літніх самців мишей мало меншу тривалість життя, ніж потомство молодих, і проявляло низку гістопатологічних і молекулярних ознак старіння.

Ці результати вказують на вплив зв'язків між поколіннями на процеси старіння, які можуть виявитися значущими і в контексті людини.

На Заході середній вік батьків постійно зростає. Але якщо небезпека для здоров'я дитини в разі пізньої вагітності вже відома, про вплив віку батьків на потомство відомо не так багато.

Дослідники виявили, що параметри, які вказують на старіння організму, були більшою мірою проявлені у мишей у віці 19 місяців, які народилися від старих батьків.

Іншими словами, вони старіли швидше, ніж інша група, зачата молодими самцями. Цей ефект проявлявся також і в тривалості життя: перша група прожила в середньому на 2 місяці менше, ніж друга, 

«Те, що ми описали, є фундаментальним механізмом організму ссавців і може бути актуально і для людей. Однак, зрозуміти, чи так це насправді і, якщо так, то в якій мірі, не входило в завдання нашого дослідження і поки що це невідомо, – каже Дан Енінгер, глава наукової групи. – Тим не менше, наші результати дають хороше підґрунтя для того, щоб вивчити це питання».

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ