ВООЗ каже, що вірус, який поширюють комарі, раніше вважалося як помірний ризик для людей, але з того часу він дуже швидко став загрозою «тривожних масштабів» для громадського здоров’я, пише «Голос Америки».

Генеральний директор ВООЗ Марґарет Чан заявила, що вірус Зіка виявлено в Уганді ще 1947 року, але з того часу він поширився по світі і останніми роками його пов’язують з нейрологічними ускладненнями. Тисячі вагітних жінок, заражених вірусом, народили серйозно або смертельно хворих дітей.

Чан заявила в четвер на спеціальних нарадах ВООЗ у Женеві, що вірус Зіка поширюється з «вибуховою швидкістю» на обох американських континентах. Вона також закликала до влаштування екстрених нарад експертів у понеділок.

У Сполучених Штатах президент Барак Обама закликав до швидкого виготовлення тестів, вакцини і методів лікування заражених вірусом Зіка осіб.

Президент також скликав наради високопоставлених радників з питань охорони здоролв’я для обміркування справи поширення вірусу та його вливу на економіку і розвиток Західної півкулі.

Нагадаємо, 1 лютого Всесвітня організація охорони здоров’я скликала екстрений комітет через вибухове поширення вірусу Зіка для визначення світової реакції на масштаби, яких набуває поширення вірусу, і відсутність вакцини або лікування проти нього. 

Раніше повідомлялося, що влада Сальвадору закликає мешканок цієї центральноамериканської країни утриматися від вагітності до 2018 року, аби уникнути передачі дитині небезпечного захворювання, яке поширюють москіти. уряд ухвалив рішення видати таку рекомендацію через 5397 випадків захворювання на вірус Зіка, що виявили у Сальвадорі протягом минулого року та перших днів цього. 

ІА "Вголос": НОВИНИ