Ініціатори акції зазначили, що локації для зйомок обрали не випадково. Так, в ролик потрапив Володимирський собор на Херсонесі, який недавно російський президент Володимир Путін запропонував зробити «російської Меккою», Херсонеський маяк, навколо якого розташована російська військова частина, пам'ятник Тарасу Шевченку в Сімферополі, біля якого періодично затримують місцевих проукраїнських активістів, будівля парламенту Криму і управління поліції в Феодосії, повідомляють «Крим. Реалії».

«Ідея ролика – показати, що ми всі – українці, незалежно від національної, етнічної, релігійної та іншого приладдя, незалежно від того, знаходимося ми на материковій Україні або в Криму – ми все залишаємося громадянами України», – розповів один з учасників акції Михайло Батрак.

«Хочемо нагадати материковим українцям, щоб вони не поспішали в розмовах на кухнях і в соцмережах називати всіх кримчан зрадниками. І пам'ятали про те, що на півострові, незважаючи на тиск і репресії, залишається величезна кількість патріотів України», – зазначили ініціатори акції відеопривітання.

День Незалежності України відзначають 24 серпня. У Криму це свято офіційно не відзначається з 2014 року через його анексії Росією. У попередні роки громадським активістам підконтрольні Кремлю влади півострова відмовляли узгодити заходи, які громадські працівники хотіли провести на день народження України. Проте, в цей день традиційно покладають квіти до українських пам'ятників в різних містах Криму.

На півострові правозахисники регулярно фіксують факти утиску проукраїнських активістів.

24 серпня 1991 року Україна проголосила свою незалежність (до тих пір вона входила як Українська Радянська Соціалістична Республіка до складу СРСР). Акт проголошення незалежності України від 24 серпня 1991 року затвердили 1 грудня 1991-го всенародним голосуванням. Державним святом ця подія стала лише з червня 1992 року, коли Верховна Рада постановила вважати 24 серпня Днем Незалежності України.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ