«Українські місця пам'яті, якщо вони були побудовані законно, повністю заслуговують на захист польської держави. Проблема є з тими, що були встановлені нелегально і які вшановують злочинну для польської сторони Організацію Українських Націоналістів або Українську Повстанську Армію, відповідальну за волинсько-галицький злочин», – цитує Шпитму Польське Радіо.

За словами віце-президента ІНП Польщі, навіть щодо незаконних українських місць пам'яті є можливість їхньої легалізації:

«Влада Польщі відкрита для цього, ми про це заявляємо вже тривалий час. Кожний український пам'ятник або могила можуть бути легалізовані після проходження відповідної процедури, наприклад, у справі могил – це перевірка того, чи там насправді спочивають останки людей».

Разом з тим, посадовець наголосив, що ІНП готовий перевірити українські місця пам'яті у Польщі, зокрема присвячені УПА.

«Влада України може у нас без проблем проводити ексгумаційні роботи. Мало хто про це знає, але чудовим зразком у цій сфері є наша співпраця з Німеччиною. Спільно з президентом (ІНП) Ярославом Шареком ми підписуємо десятки договорів на ексмумаційні роботи для німецької сторони, яка хоче підняти із землі солдатів Вермахту або підрозділів Ваффен СС. Для нас не проблема, аби німці з якогось лугу ексгумували останки та перенесли їх на кладовища, – зазначив він. – Чому так не може бути з українцями? Ми не розуміємо цього – хочемо просто, аби наша співпраця була подібною».

До всього, мовлячи про польські очікування щодо української сторони, Шпитма нагадав, що найважливішим з них є відновлення ексгумаційних робіт, які на території України, як нині у Білорусі та Литві, проводили би польські експерти з Бюро пошукових робіт та ідентифікації ІНП. Йдеться про пошуково-ексгумаційні роботи останків жертв, які необхідні для реалізації морального права кожної людини на гідне поховання, – відзначив він.

«Ми закликаємо українську сторону розблокувати ці роботи. Пам'ятаймо, що досі живуть рідні осіб, котрі загинули під час війни і які хочуть засвітити свічку або покласти квіти на могили своїх найближчих», – додав Шпитма.

Нагадаємо, на місці колишнього села Гута Пеняцька, що у Бродівському районі Львівської області, 2005-го року незаконно встановили реконструйований пам'ятник полякам, яких закатували тут 28 лютого 1944 року. Тоді польська сторона публічно звинуватила у вбивстві мешканців села дивізію «Галичина» та учасників українського визвольного руху. Хоча до сьогодні жодних досліджень, розкопок в тій місцевості не проводилося, немає підтверджень про кількість загиблих ті їх національність. Усі відомі документи свідчать про численні порушення чинного законодавства з боку органів влади України, причетних до встановлення надмогильного пам'ятника мешканцям Гути Пеняцької.

У лютому 2017 р. цей пам’ятник було підірвано, а згодом відновлено коштами української громади.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ