День Незалежності, 24 серпня відзначали особливо - разом із українськими підрозділами Хрещатиком крокували військові НАТО.

Про це йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень.

Головною вулицею Києва пройшлись збройні сили Естонії, Латвії, Литви, Молдови, Польщі, Румунії, Грузії, Великої Британії, а також Канади і США. Розташували іноземних військових в приміщеннях українського президентського полку. Один поверх віддали колегам із Польщі, Литви, Латвії, Молдови. Солдати мешкали у кубриках по десять осіб. Майор молдавської армії Янек Делі розповів, що ніхто не ухилявся від військового розпорядку. Зокрема, заправляється ліжко, прибирається приміщення. Дні перед парадом були розписані по хвилинах. Щоб спокійно походити і насолодитись українською столицею, часу не було. Київ вдалось побачити тільки через вікно автобуса.

Майже всі пересування організовані із супроводом із міркувань безпеки. Коротка культурна програма теж була пов'язана з військовою справою.

Екскурсовод розповів про 242 дні оборони донецького  аеропорту українськими кіборгами. Американці слухали лекцію в спортивному одязі, з аксесуарами і кольоровими тату. Капітан Зубаїр Кхан перед візитом до України перечитав усю доступну інформацію про українське військо, де найбільше його вразила зброя. «Я вже бачив автомат Калашникова. Із українськими військовими розбирали і збирали кулемет Калашникова. Це просто клас. Я раніше такої зброї не тримав у руках», - пригадав Кхан, який перебуває в Україні кілька місяців. Він був на полігонах  Новояворівську, Львові, а тепер у Києві.

До параду вони мали не лише зрозуміти команди, а й привітати міністра оборони українською.

Британські військові зізнались не на камери, що хвилюються. «Нас просили, щоби ми пройшли як українські солдати, але це дуже складно. Добре, що ми будемо крокувати, як у британській армії. Ваш стройовий хід - занадто напружений. Ногу треба високо підіймати, а у нас таких вимог немає», - розповіли бійці з Британії. 

Перед парадом усі були дещо на взводі, бо кожен представляв свою країну. Одного принципу підбору на українське свято не було. Молдавський підрозділ приїхав спеціально, а британці і американці сформували свої шеренги із інструкторів , які й так працюють у наших навчальних центрах. Останні штрихи в приготуванні американців, аби не стирчала жодна ниточка, їх обпалюють запальничкою і поправляють прапори.

Під час параду було видно різницю - українські військові карбують крок, а іноземці йдуть м'якше і в кожної країни свої особливості.

Парад до Дня Незалежності був топ-темою в новинах Росії. Страшний сон росіян - натовські чоботи топчуть український Хрещатик. І справді ця демонстрація підтримки Україні, навіть страшніша для Кремля, ніж будь-яка найновіша техніка, яка могла йти центром української столиці, тому що крім символічного жесту у вигляді парадних розрахунків у Київ прибули вісім міністрів оборони. Голова Пентагону Джим Меттіс був найбільшим калібром Дня Незалежності. Після переговорів із Петром Порошенком, він повіз свої пропозиції для президента Дональда Трампа щодо надання Україні летальної зброї. 

ІА "Вголос": НОВИНИ