Таке рішення ухвалив Господарський суд Херсонської області, повідомляє сайт «Наші гроші».

В лютому 2010 року Херсонський державний завод «Паллада» та ПАТ «Ерсте банк» уклали кредитний договір, за яким банк відкрив заводу невідновлювальну кредитну лінію в сумі $1,02 млн зі строком користування кредитними коштами до 27 березня 2014 року (включно) із сплатою 11,5% річних. За однією з додаткових угод завод заклав банку два понтони, які були технічно готові на 99% та 60% відповідно.

В серпні «Фідобанк», який перед цим купив ПАТ «Ерсте банк», передав право вимоги боргу ТОВ «Фінансова компанія «Авераж», яка через рік відступила право вимоги боргу за кредитом завод ТОВ «Фінанс траст груп».

В квітні 2016 року новий кредитор та «Палада» домовилися, що сума боргу зменшується до 15,57 млн грн, і буде погашена двома рівними траншами в червні та у вересні. На виконання цих домовленостей завод направив в «Укргазбанк» платіжне доручення на 7,78 млн грн, але банк переказ не здійснив. Там пояснили, що інформацію про оплату направили  в органи, що наглядають за банківським сектором, але відповіді від них про цю фінансову операцію не отримали.

Суд встановив, що банк мав право зупинити платіж у разі підозри, що гроші отримає людина, яка пов’язана з фінансування тероризму або включена до санкційного списку. Але максимальний розгляд наглядового органу цього питання – 30 днів, і цей строк на момент судового засідання сплив. Тому суд задовольнив позов і зобов’язав завод виплатити фірмі 7,78 млн грн. Хоча спочатку ТОВ «Фінанс траст груп» вимагало виплати 19,46 млн грн, але пізніше суму позову зменшило.

ХДЗ «Палада» – найбільший в світі будівельник плавучих доків на залізобетонних понтонах, входить до державного концерну «Укроборонпром».

ТОВ «Фінанс траст груп» зареєстроване в жовтні 2014 року, засновником вказано ТОВ «Гудвіл голд». Кінцевим бенефіціаром вказано Генадія Ляшенка, який прописаний в Мар’янці, де зараз ідуть найзапекліші бойові дії на Донбасі. Раніше людина з таким ПІБ представляла в суді інтереси «Всеукраїнського банку розвитку» Олександра Януковича – сина біглого екс-президента Віктора Януковича.

Керівником фірми зараз є Ольга Астаніна, яка була прописано в Єнакієве Донецької області, яке зараз окуповане, Астаніна також є керівником київського ТОВ «Фінансова компанія «Стимул», бенефіціаром якого вказаний колишній депутат Єнакіївської міськради від Партії регіонів Сергій Євтягин. Його називала власником декількох копанок біля Єнакієве.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ