Від сьогодні, 1 липня, в Україні запрацював візовий режим із росією.

Про це повідомив повідомив голова Державної прикордонної служби України Сергій Дейнеко.

"Тепер мету своєї поїздки до України кожному росіянину доведеться обґрунтовувати заздалегідь.

Та хочу попередити громадян рф: навіть якщо отримали візу, розслаблятися не варто! Це ще не гарантує безперешкодний в’їзд до України. Адже власники візи мусять відповідати й іншим умовам перетину українського кордону. І прикордонники обов’язково їх перевірятимуть. А за наявності обґрунтованих підстав, візу буде скасовано на місці!", – наголосив Дейнеко.

Згідно з рішенням Кабміну:  

  • Росіянам заборонено в'їжджати, виїжджати, слідувати транзитом, перебувати та пересуватися територією України без віз.  
  • Обмеження на перетин кордону стосуються також мешканців прикордонних областей росії. Тобто їм дозволено перетинати наш кордон виключно через міжнародні та міждержавні пункти пропуску.  
  • Для перетину українського кордону росіянину необхідно мати запрошення і щонайменше 52 тис. грн на рахунку. Повідомляється, що росіяни будуть проходити глибші перевірки для отримання віз.

Видачею українських віз для росіян буде займатися незалежна міжнародна компанія-посередник VFS Global через власні візові центри. Українські консульства в росії закрилися з початком війни. Російські громадяни зможуть отримати візи в Україну в Москві, Санкт-Петербурзі, Єкатеринбурзі, Калінінграді, Казані, Новосибірську, Ростові-на-Дону, Самарі.

Однак видавати візи будуть далеко не всім росіянам - не дозволять в'їзд на територію України особам, які знаходяться в санкційних списках, а також особам, які створюють загрозу національній безпеці України. До того ж отримання візи не означає, що людину пустять в Україну; на прикордонному пункті мають повне право відмовити у в'їзді, попри отримання візи.

ІА "Вголос": НОВИНИ