«Я вважаю, що це (візит Патріарха Кирила - Вголос) є елементом серйозної державної ідеологічної доктрини Російської Федерації, яка дуже серйозно до цього підходить. Ця доктрина пов’язана з тим, що ідеологічний простір Росії не завершується кордонами Російської Федерації. Зараз відбувається надзвичайна активізація РФ по всій лінії СНД, по кожній країні збільшилося фінансування проектів, процедур і всього іншого, реанімовано маса проектів», - сказав Томенко.

За словами заступника голови ВРУ, Росія зробила православ’я – елементом державної ідеології.

«Україна – один із пріоритетів РФ. Цей візит я розтлумачую не як виключно релігійну справу, а передовсім як доктринальну ідеологічну справу. Якщо ви порівняєте тексти у Києві і Донецьку, то побачите, що це  два різних Патріархи, два різних чоловіки говорили. Людина, яка мусила би пропагувати цінності, багатьох речей у Донецьку не мала права говорити, бо ці речі не є в цінностях християнської традиції і в цінностях поваги до інших народів», - додав Томенко.

Він також зазначив, що Росія використовує факт  херещення Київської Русі у своїй ідеологічній доктрині.

«Патріарх сказав, що Київ – другий Єрусалим, але ми вами будемо керувати далі, розказувати, у чому смисл цього Єрусалиму. Така доктрина мене як українця, як людину, яка знає українську історію абсолютно не влаштовує. Я не заперечую, що Київ – другий Єрусалим, але ми самі якось розберемось з цим Єрусалимом», - зазначив Томенко.  

ІА "Вголос": НОВИНИ