У Криму російська влада хоче зобов'язати Православну церкву України знести храм в Євпаторії.

Про це Крим.Реалії 1 листопада повідомив архієпископ Кримської єпархії Православної церкви України Климент.

За його словами, ПЦУ отримала відповідну повістку на 6 листопада в євпаторійський суд.

«Адміністрація міста Євпаторія звернулася в суд для того, щоб суд розглянув питання про примусове знесення. Про те, що він зобов'язує управління Кримської єпархії знести її ж силами цю церкву і після цього повернути 30 квадратних метрів місту», – розповів архієпископ Климент.

За його словами, будівництво було розпочате ще до 2014 року і у ПЦУ є відповідні документи.

«Протягом півроку вони надсилали різні комісії, які фіксували «факт» незаконного будівництва. Я, в свою чергу, подавав необхідні заяви і листи до адміністрації міста Євпаторія з поясненнями, що ця споруда була встановлена до 2014 року. Давав лист із Кабінету міністрів Криму, що питання про виділення землі перебуває під контролем Ради міністрів Криму», – пояснив архієпископ Климент.

Крім цього, священнослужитель додав, що перші спроби знести храм почалася ще в 2014 році.

«Ініціатором знесення був заступник голови Кримського республіканського культурно-просвітницького товариства кримчаків «К'римчахлар» Пурім М.І. У 2014 році вони вже озвучували тему знесення церкви і ліквідації української православної громади в Євпаторії», – сказав Климент.

У позовній заяві, яку архієпископ надав Крим.Реалії, йдеться, що у ПЦУ немає необхідних документів для будівництва храму на вказаній ділянці.

24 вересня в управлінні російського Міністерства юстиції Криму втретє відмовили в реєстрації українського православного приходу на півострові.

Раніше архієпископ Кримської єпархії Православної церкви України Климент повідомив, що влада Криму вимагає «звільнити приміщення» Кафедрального собору святих рівноапостольних Володимира і Ольги в Сімферополі. Російська влада Криму направила припис про «звільнення приміщень» собору.

У російському Мінмайна Криму пояснили вимогу до Кримської єпархії УПЦ КП покинути будівлю Кафедрального собору в Сімферополі закінченням терміну дії договору з єпархією УПЦ КП, яка перейшла в створену Православну церкву України.

Комітет ООН з прав людини двічі просив Росію не виселяти Кримську єпархію Православної церкви України з кафедрального собору Володимира та Ольги в Сімферополі.

Влада Криму стверджує, що не отримували рекомендацій ООН щодо храму ПЦУ в Сімферополі.

Як повідомлялося, архієпископ Кримської єпархії Православної церкви України Климент 25 вересня провів зустріч у Варшаві з послом США в ОБСЄ Джеймсом Гілмором, на якій попросив сприяти припиненню виселення ПЦУ з храму в Сімферополі.

ІА "Вголос": НОВИНИ