Цим документом пропонується звільнити від відповідальності декларантів, якщо вони все вкажуть.

Проект документу опублікувала «Українська правда».

«При поданні одноразової декларації суб'єкт одноразового декларування звільняється від необхідності зазначення в одноразовій декларації інформації про джерела походження, підстави набуття права власності та вартість задекларованих активів», – сказано в проекті закону.

Суб'єктами декларування, згідно з документом, є «фізичні особи – резиденти та/або громадяни України, які є власниками активів на території України або за її межами».

Декларація повинна подаватися декларантом або його представником в електронній формі. Декларант має право сплатити податок «з самостійно визначеного розміру доходу або його частини, який був джерелом набуття активів, зазначених в одноразовій декларації». Розмір податку становить 5%. Протягом 30 днів з моменту завершення декларування декларант повинен сплатити «суму податкового зобов'язання, самостійно визначену в поданій одноразовій декларації». Це самостійно визначене зобов'язання вважається узгодженим.

Декларантів пропонують звільнити від кримінальної відповідальності, адміністративної та фінансової відповідальності. Держава гарантує суб'єкту декларування непритягнення до відповідальності, звільнення від обов'язку щодо надання інформації про джерела одержання задекларованих активів та заборону використання інформації в декларації в якості доказу вчинення будь-якого кримінального правопорушення.

Крім того, суб'єкти декларування, які є власниками земельних ділянок і здійснили незаконну забудову, також звільняються від відповідальності. Період одноразового декларування вказаний з 1 жовтня по 31 грудня 2016 року. За даними УП, розробка документу координувалася з Адміністрації президента.

Звільнення від відповідальності не поширюється на діяння, які законодавством визначені як тяжкі злочини проти основ нацбезпеки України, життя, здоров'я, волі особи, миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку, а також які стосуються наркотиків, злочинів у сфері службової та професійної діяльності, пов'язаної з надання публічних послуг.

Ввечері 31 серпня ввечері Державна служба спецзв'язку нарешті вручила сертифікат, який гарантує безпеку роботи системи. Як заявили в НАЗК, з 1 вересня система електронного декларування працює повноцінно. 

Електронні декларації мають не дозволити посадовцям безкарно брехати про свої статки. Запуск системи електронного декларування може відкрити українцям безвізовий шлях до Європи, адже це була остання умова надання чергової допомоги від  МВФ та безвізового режиму від ЄС. 

ІА "Вголос": НОВИНИ