Відповідний текст заяви на сесії ЛОР  у вівторок, 30 січня, оприлюднив депутат Львівської обласної ради від ВО «Свобода» Ігор Тенюх, передає кореспондент «Вголосу».

«Цей закон закріплює фактичну капітуляцію в кримському питанні. Закон передбачає застосування різних правових підходів до окупованих Москвою територій ‒ Криму, Донеччини і Луганщини, що є неприйнятним, ‒ зазначив він. ‒ Замість окупанта платити за утримання окупованих територій будуть українці. Так обов'язок щодо соціального та пенсійного забезпечення осіб, які проживають на тимчасово окупованих територіях, ст. 6 цього закону покладає на Україну, а не на агресора Росію».

За його словами, у документі взагалі відсутні дати початку окупації Донбасу, а дата початку окупації Криму згадується лише в преамбулі, а отже не передбачає жодних правових наслідків. Відповідно, насправді з правової точкою зору Росія не визначається цим законом окупантом, адже без чітко окресленого початку дати окупації неможливо пред'явити будь-які претензії до Росії. 

«Це чергова спроба ґвалтування Конституції. Закон порушує визначений Конституцією порядок використання Збройних сил України. Зокрема, закон дозволяє Президенту використовувати ЗСУ без дозволу парламенту навіть у Києві, якщо він оголосить, що це начебто відбувається для стримування російської «гібридної» агресії, ‒ продовжив депутат.

Також він додав, що нашим військовим фактично забороняють навіть не воювати ‒ захищатися.

«Більше того, цей закон фактично криміналізує їхні дії. Кожен з них при здійсненні кожного пострілу буде зобов'язаний доводити, що була безпосередня загроза його життю. В кінцевому варіанті так званого деокупаційного закону не були враховані принципові поправки, без яких документ лише погіршить ситуацію», ‒ уточнив Ігор Тенюх. 

Також, як йдеться у тексті звернення, Верховна Рада провалила спробу розірвати дипломатичні відносини з Російською Федерацією. Закон про реінтеграцію Донбасу лише посилює окупанта, адже перекладає відповідальність за соціальні виплати та пенсії на бюджет України, закон легалізує вільну торгівлю з окупаційними адміністраціями з ОРДЛО, що теж неабияк посилює агресора. Зрештою, дії військовослужбовців на Донбасі тепер кримінально-карані і їх легко можна підвести під поняття «громадянської війни».

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ