Голова фракції ВО «Свобода» у Львівській обласній раді Олег Панькевич закликав врахувати пропозиції Громадського оргкомітету з відзначення на Львівщині Року Бандери та ОУН при формуванні плану заходів.

Про це йдеться в його депутатському зверненні до голів Львівської обласної ради та облдержадміністрації.

За його словами, нещодавно у Львівській обласній раді за участі істориків, учасників російсько-української війни та громадських діячів відбувся круглий стіл «Яким повинен бути Рік Степана Бандери та ОУН на Львівщині».

«Результатом заходу стало створення Громадського організаційного комітету з відзначення на Львівщині Року Бандери, ОУН та інших пам’ятних дат визвольної боротьби ХХ ст. Члени Громадського оргкомітету запропонували низку заходів, які варто включити до плану відзначення Року Степана Бандери і Року ОУН», - зазначив Олег Панькевич.

Серед пропозицій Громадського оргкомітету - проведення 3 лютого 2019 року у Львівському Національному академічному театрі опери та балету ім. С. Крушельницької урочистої Академії до 90-річчя від створення ОУН; проведення Всеукраїнського молодіжного форуму ім. Євгена Коновальця; проведення наукових конференції про український національно-визвольний рух під проводом ОУН у ХХ ст. та видання матеріалів цих конференцій; заснування премії для студентів та молодих науковців, які досліджують український визвольний рух у ХХ ст.; створення інтерактивних карт з історії національно-визвольної боротьби ОУН на західноукраїнських землях у 1920-х – 1940-х рр.; створення муралів на тематику ОУН; оцифрування книг про діяльність ОУН; встановлення у Львові пам’ятників Євгену Коновальцю та Борцям за волю України; встановлення пам’ятних знаків на місцях пам’яті історії ОУН, а також злочинів польського окупаційного режиму проти українців у ХХ ст.; ремонт доріг до місць, пов’язаних з історією українського національно-визвольного руху у ХХ ст. (музеїв, пам’ятників) та інше.

Також оргкомітет пропонує звернутися до Верховної Ради України та Кабінету міністрів України щодо будівництва у Києві Пантеону українських героїв, куди б у майбутньому були перепоховані визначні діячі українського національно-визвольного руху у ХХ ст.

Олег Панькевич закликає владу також сприяти в організації засідання Громадського організаційного комітету, яке заплановане на 10 січня 2019 року (початок о 11.00, Мала сесійна зала Львівської облради), та делегувати на захід представників профільних комісій облради та департаментів обласної державної адміністрації.

Зазначимо, що 2019-й рік на території Львівської області проголосили Роком Степана Бандери та Роком ОУН.

ІА "Вголос": НОВИНИ