Приготувати їжу та помитися тепер для мешканців Соснівки розкіш. Погодинне постачання води почалося у Соснівці після кількох тижнів спеки. Таке рішення прийняла Червоноградська міська рада. (Після осені 2020-го Соснівка входить до Червоноградської ОТГ.) Мовляв, у спеку водозабір із потужностями не справляється. При цьому, сам Червоноград та прилеглі села водопостачання мають і далі цілодобово.

Ні приготувати їсти, ні помитися

Таке рішення влади мешканців містечка обурює. Не можуть ні зробити господарські справи по дому, ні приготувати їсти. Ба більше, коли вода і з’являється, то оранжевого кольору – іржава. Аби помитися змушені спершу спускати кілька літрів.

На нестерпну ситуацію скаржиться мешканка Соснівки Євгенія Квет. Розповідає, на вулиці і так складно, бо температура сягає 35-37 градусів, а вдома навіть немає можливості зайти в душ. «Це мука! Літо, спека, багато хворих лежачих людей, мами з дітьми. Їм складно без води так багато часу. На це владі треба зважати».

Попри графік, воду подають невчасно

Воду у Соснівці тепер подають лише з 6 до 10.30 ранку та після 15.30. Вночі води немає взагалі.

Проте навіть цього графіку влада не може дотриматися. І подає воду, як їй заманеться. Марія, мама трьох діток розповідає, що з водопостачанням у Соснівці завжди були проблеми. А зараз взагалі ситуація нестерпна.

«Ввечері прийти з вулиці, то ноги помити дітям, руки, взагалі їх покупати нереально. 10-та година – води немає взагалі. Зранку 10-та година – води немає. Цілий день дуже важко без води», – розповідає вона.

Коли вода і є, то іржава та брудна

Проблеми у 11-тисячному місті з’явилися, коли населений пункт приєднали до Червоноградської ОТГ.

Окрім того, що воду подають частково, то коли вона і є, то тече оранжевого кольору, немов, цегла. Попрати білий одяг люди бояться, а пральки ламаються дедалі частіше.

«Ця вода відстояла третій день. Зразу вона була червона. І три дні вона відстояла – ви бачите, яка вона… До пиття вона придатна?», – скаржиться мешканка населеного пункту Галина Балун.

«Дуже-дуже ржава, погана. За що ми платимо такі гроші. 27 гривень майже. Кажуть, все через те, що от люди з дачних домогосподарств поливають ділянки. А ми у багатоповерхівках, в чому винні? Ми теж люди», – додає обурена мешканка Соснівки Олександра Хорват.

Влада зі спекою не справляється. Потужностей не вистачає

Йдемо до місцевої влади. Там про ситуацію знають і лише розводять руками. Кажуть, із аномальною спекою зовсім не справляються.

«При такій аномальній спеці, яка тримається вже кілька днів – потужності не вистачає, щоби забезпечити великий розбір води. Особливо для поливу своєї присадибної ділянки», – пояснює начальник управління житлово-комунального господарства Червоноградської міської ради Андрій Думич.

Аби збільшити потужності треба кошти, яких ОТГ не має. Тож нічого кращого не придумали, як обмежити водопостачання до Соснівки. На запитання, чому ж вода така тече ржава відповідають: «Вміст заліза є перевищений. І відповідно він відкладається на стінках сталевих трубопроводів. І коли отакі зупинка-подача води, відповідно, певний час йде не якісна вода», – пояснює начальник управління житлово-комунального господарства Червоноградської міської ради Андрій Думич.

Проте з цим можливе покращення. Станцію знезалізнення вже добудували і до кінця року вона має запрацювати. Тоді вода у кранах мешканців Соснівки стане чистішою. Однак, не повністю, бо для цього треба ще й відремонтувати ще радянські мережі, на що потрібні теж чималі кошти.

Юлія Бундз

ІА "Вголос": НОВИНИ