Такі дані наводить Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України, повідомляє кореспондент «Вголосу».

На Волині у 2016 році питома вага невідповідних проб колодязної води за мікробіологічними показниками склала 6,1% з досліджених більше 2000 тисячі. За санітарно-хімічними показниками досліджено понад 4000 проб води колодязів, з яких питома вага невідповідних проб становила 23%, в тому числі 21% за надмірним вмістом нітратів. Загалом в області досліджено понад 700 проб колодязної води, з яких майже 200 не відповідали вимогам, що становить 27%.

Однією з причин мікробіологічного забруднення води джерел децентралізованого водопостачання, а також нітратами, аміаком, є недотримання власниками вимог санітарних норм і правил при облаштуванні та утриманні колодязів, що робить воду непридатною для споживання.

Фахівці центру нагадують, що в радіусі 20-50м   навколо колодязів не повинно бути будь-яких джерел забруднення в тому числі вбиралень, вигрібних ям, споруд та мереж каналізації, складів добрив та отрутохімікатів, місць утримання худоби, складування гною та інших місць забруднення грунту і підземних вод.

Власникам колодязів, вода яких не відповідала гігієнічним нормативам, фахівці надали рекомендації щодо заборони вживання води та усунення можливих джерел забруднення.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ