На початку 90-х років у селі Кульчиці створено музей славного земляка, експонати якого хоча й не такі цінні, здебільшого муляжі та копії, проте кожен з них нагадує про славну сторінку в історії України, сторінку, яку своїми новаторськими справами, мужністю та героїзмом писав гетьман Петро Конашевич-Сагайдачний, який правив військом запорізьким шість років, з 1616 по 1624 рік.

У роботі конференції взяли участь вчені, практичні дослідники життя та діяльності гетьмана України, котрі прибули із Києва, Донецька, Львова та Дрогобича. У своїх доповідях вони відзначали надзвичайно велику позитивну роль Петра Конашевича-Сагайдачного в історії становлення України як гетьманської держави, утвердження її міці, створення війська, як основи обороноздатності. За словами науковців: істориків, теологів та філософів, внесок полководця у скарбницю української духовності, культури, дипломатії та воєнного мистецтва просто неоцінений. А справа боротьби за незалежність України, яку успішно розпочав Сагайдачний, стала підвалиною для діяльності не менш славних гетьманів Богдана Хмельницького, Івана Мазепи, Івана Виговського. Властиво, за словами учених, Петро Конашевич-Сагайдачний був першим творцем новітньої національної ідеї України.

Перед початком роботи конференції козаки Всеукраїнського громадського об'єднання Українського реєстрового козацтва та мешканці села Кульчиці помолилися на підчас святої літургії та панахиди біля пам'ятника гетьману України.

Проведення цього заходу, який у перспективі має стати щорічним відбулося завдяки сприянню депутата Львівської обласної ради, голови адміністрації гетьмана Українського реєстрового козацтва у Західному регіоні Володимира Кожана.

ІА "Вголос": НОВИНИ