За словами пана депутата, вшанування пам'яті Генія українського народу для нього є не лише справою честі, але й покликом сумління. І такі вияви шани від Володимира Кожана є не лише у день народження чи смерті письменника, вони вже давно стали постійними елементами дяки Великому синові України.

«Особисто для мене, і, думаю, для кожного українця, Тарас Григорович Шевченко не лише найвизначніший поет, мислитель та художник, але й взірець того, як жертовно, без пафосу та дифірамбів треба любити свою націю, рідний народ, свою святу землю й усе, що вона породила. Шевченко, – наголошує Володимир Кожан, - це не тільки геній цілої епохи, а й натхненник і символ боротьби за кращу долю, джерело краси та незнищенності України. Перечитую його постійно, особливо у тяжкі хвилини, і дивуюся, як пророче і влучно вже тоді він дивився у наше з Вами сьогодення».

До речі, Володимир Кожан не лише словесно захоплюється творчістю Кобзаря, але й реально допомагає увоковічнити пам'ять філософа. Кілька років тому, будучи у Каневі, на Чернечій горі, побачив, що із пам’ятника Тарасові Шевченку через ідеологічні ознаки минулої влади, було знято стелу-епіграфію, а замість неї закріплено шмат гіпсокартону. Це обурило мецената, і не чекаючи допомоги від влади, за кошти пана Кожана, на фасаді могили вже незабаром красувалася 120 кілограмова бронзова плита з бездоганним старовинним плетивом із рядків геніального поета:

«Свою Україну любіть, любіть її…
Во время люте, в останню тяжкую минуту
За неї Господа моліть.»

Власне, коштом пана Володимира повністю відреставровано занедбаний пам’ятник Кобзареві, що знаходився у захаращеному сквері міста Радехів. У 2002 році на новому постаменті радехівчани побачили оновлену скульптуру Тараса Шевченка у центрі міста.

Депутат обласної ради Володимир Кожан і надалі допомагатиме культурно-освітнім закладам та музеям, що пропагують творчість та легендарну діяльність Тараса Шевченка.

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ