Про це в інтерв'ю «Голос України» сказав начальник управління цивільно-військового співробітництва Збройних сил Олексій Ноздрачов, повідомляє «112 Україна».

На даний момент вже розроблено проект «Інструкції з акредитації волонтерської діяльності у районах здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій і Луганській областях». Командування операції планує прийняти його після громадського обговорення.

«Цей проект документа визначає порядок організації акредитації, допуску (пропуску) волонтерів під час надання ними волонтерської допомоги ВСУ та іншим силовим і держструктурам, які задіяні в ООС на території Донецької та Луганської областей», – повідомив начальник управління.

Відповідною інструкцією Генштаб планує ввести волонтерську діяльність у правове поле, а по-друге, створити механізми захисту волонтерів (у вигляді «служби» їх підтримки в Донецькій і Луганській областях) і за бажанням волонтерів допомагати їм з обліком і контролем над дорогим майном, яке вони поставляють армії.

Для отримання акредитації волонтери, які бажають працювати в зоні бойових дій, будуть зобов'язані надати командуванню ООС свої персональні дані і пройти перевірку. В той же час в разі незаконної передачі противнику інформації про позиції ВСУ або негідної поведінки в районі  ООС, волонтер буде позбавлений акредитації.

Окрім того, зазначається, що акредитація й пропуск у район ООС можуть бути припинені у зв’язку із загостренням ситуації в районі відвідування, проведенням там заходів з підготовки або введенням режиму обмеження переміщення цивільних осіб.

ІА "Вголос": НОВИНИ