Про це повідомляє Інститут масової інформації, - передає власкор «Вголосу».

У 2016 році на неокупованій території України було зафіксовано 262 випадки порушень свободи слова (станом на 27 грудня), що приблизно на 15% менше, ніж минулого року (у 2015 році ІМІ зафіксував 310 порушень свободи слова в Україні, у 2014 році – 995 випадків).

Такими є дані щорічного дослідження Інституту масової інформації «Барометр свободи слова».

Разом з окупованими Кримом (31) та територіями Донбасу (12) у 2016 кількість порушень свободи слова склала 305 випадків. Категорією, у якій зафіксовано найбільше порушень, стали перешкоджання законній професійній діяльності журналістів – 107 з боку приватних осіб, правоохоронців та місцевої влади.

На другому місці - погрози та залякування журналістів – 42. У трійку лідерів за кількістю випадків також увійшли побиття та напади на журналістів та обмеження доступу до публічної інформації – по 30 випадків відповідно. Кількість обмежень доступу до публічної інформації цього року майже зрівнялася з попереднім роком (33 випадки). Обмежували доступ журналістів переважно органи місцевої влади.

Крім того, у 2016 році в Україні стався 1 випадок убивства журналіста Павла Шеремета. У 2016 році п’ятірку лідерів порушень прав журналістів склали: Київ та Київська область, Дніпропетровщина, Миколаївщина, Волинь та Полтавщина.

-

ІА "Вголос": НОВИНИ