Про це інформує власкор «Вголосу».

Проект звернення був внесений фракцією ВО «Свобода». За відповідне звернення проголосували 35 депутатів обласної ради. При цьому 1 депутат проголосував проти. А 10 депутатів утрималися.

«Ми завжди виступали за дружні стосунки з поляками. Але не за наш рахунок. Невже ви не знаєте, чому у 1943 році уряд Польщі у вигнанні перекинув Армію Крайову на Волинь? Якщо ви думаєте, що у Верховній Раді самостійно здатні дати адекватну відповідь Польщі, то глибоко помиляєтеся. Своїм рішенням польська сторона принижує нас, наших батьків і наших дітей. Якщо ми хочемо стати господарями на своїй землі, то маємо не шукати старшого брата на Сході чи Заході і адекватно реагувати на факти національного приниження», - зазначив у виступі голова фракції ВО «Свобода» Анатолій Вітів.

У проекті рішення Волинська облрада вимагає:

1. Від Президента України Петра Порошенка, голови Верховної Ради України Андрія Парубія – перестати замовчувати порушені питання і на державному рівні дати адекватну відповідь звинуваченням українців у геноциді.

2. Від Верховної Ради України – ухвалити рішення, в якому:

– визнати факти, що носять ознаки масових етнічних чисток, організованих поляками проти українського населення на території Західної України, Холмщини, Підляшшя, Лемківщини, Надсяння з метою зміни етнічної карти регіону;

– засудити операцію «Вісла» як приклад репресивної політики Польщі;

– засудити багатовікову колоніальну, загарбницьку політику польської держави Річ Посполита, яка прагнула не допустити права української нації на самовизначення та здійснювала політику національного і соціального гноблення;

– закликати польську сторону будувати відносини на принципах рівноправності, примирення та порозуміння, а не на перекручуванні і замовчуванні історичних фактів.

3. Від Уряду України – розглянути питання щодо:

– фінансування з державного бюджету України програм щодо історичних та експертних досліджень питань українсько-польських відносин та збереження української національної пам’яті;

– фінансування з державного та місцевих бюджетів досліджень, пов’язаних із польсько-українською історією;

– створення Експертної групи з істориків та громадських діячів щодо пошуку польсько-українського порозуміння;

– належного реагування на прояви ксенофобії щодо українців на території інших країн, зокрема у Польщі;

– проведення належної інформаційної політики у питаннях висвітлення в інших країнах правдивої історії української національно-визвольної боротьби у ХХ столітті.

Зазначимо, що раніше аналогічне звернення вже ухвалили депутати Луцької, Ківерцівської, Старовижівської, Іваничівської, Любомльської і Камінь- Каширської райрад Волинської області.

ІА "Вголос": НОВИНИ