Коронавірус може зберігатись на ручках і кнопках, але це рідкісний шлях зараження.

ВООЗ закликає державні служби охорони здоров'я виробити поради щодо уникнення передачі коронавірусу повітрям.

Через рік після початку пандемії докази тепер видаються цілком очевидними: Sars-CoV-2 передається в основному по повітрю від людей, які чхають і кашляють, але також говорять і видихають великі та малі крапельки, які називаються аерозолями, повідомляє Corriere della Sera.

Попадання інфекції через поверхні, хоча і можливе, але здається дуже рідкісним. Це правда, що коронавірус може зберігатися на забруднених дверних ручках, кнопках, столах, але це не основні джерела зараження.

Однак за пропозицією органів охорони здоров’я у всьому світі сьогодні транспортні засоби, магазини, офіси, громадські місця періодично піддаються санітарній обробці з метою зменшення поширення вірусу. Це непогано, обережність не завадить, але не потрібна безперервна санітарна обробка.

За останніми дослідженнями, стало відомо, що передача вірусу особливо критична повітрям. Однак миття рук залишається дуже важливим і широко рекомендується для зменшення ризику зараження, причому не лише коронавірусом.

На початку пандемії Всесвітня організація охорони здоров’я радила уникати дотику до поверхонь і регулярно чистити поверхні за допомогою стандартних дезінфікуючих засобів.

Кілька досліджень протягом місяців виявили сліди генетичного матеріалу Sars-CoV-2 практично скрізь, але це не означає, що коронавірус активний і все ще здатний заражати. Вірусні частинки недовго тримаються поза організмом і поступово стають менш небезпечними. І в будь-якому випадку їх досить ретельно продезінфікувати, щоб уникнути будь-яких слідів вірусу.

Хоча коронавірус може вижити на поверхнях, це не означає, що люди хворіють від дотику кнопок і ручок.

Серед наукових досліджень, проведених за останній рік, мало хто виявив зараження через поверхні, тоді як багато хто знайшов переконливі докази поширення коронавірусу повітрям у закритих приміщеннях, без провітрювання та без запобіжних заходів, таких як маски та фізичне дистанціювання.

Отже, існує більший ризик спільного використання одного і того ж замкнутого приміщення із зараженими особами порівняно з передачею через поверхні.

Читайте більше новин України та світу на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ