Здорове харчування – дуже важливе під час пандемії коронавірусу, наголошують у Всесвітній організації охорони здоров’я. Те, що ми їмо та п’ємо може впливати на здатність нашого організму запобігати інфекціям, боротися із ними та одужувати.
І хоча жодна їжа чи дієтичні добавки не можуть повністю запобігти зараженню, або вилікувати хворого на COVID-19, здорова дієта є важливою для підтримки імунної системи. У ВООЗ кажуть, що повноцінне харчування також може зменшити ймовірність розвитку інших проблем зі здоров’ям, зокрема ожиріння, серцевих захворювань, діабету та деяких видів раку.
Всесвітня організація охорони здоров’я на своєму сайті публікує поради щодо здорового харчування.
- Споживайте різноманітну їжу, включаючи фрукти і овочі
За можливості, обирайте цільнозернові продукти, такі як необроблена кукурудза і коричневий рис; вони багаті на клітковину та можуть допомогти вам почуватися ситими довше.
Для перекусів обирайте свіжі овочі, фрукти та несолоні горіхи.
- Обмежте споживання солі
Готуючи їжу, обмежуйте кількість використаної солі і солоних соусів та приправ (наприклад: соєвий соус, бульйон, рибний соус).
Якщо ви використовуєте консервовану або сушену їжу, обирайте овочі, горіхи і фрукти без доданої солі та цукру.
Приберіть зі столу сільничку, а натомість поекспериментуйте зі свіжими або сушеними зеленню та спеціями для додавання смаку.
Перевіряйте етикетки на продуктах харчування та обирайте продукти з меншим вмістом натрію.
- Споживайте помірну кількість жирів та олій
Надавайте перевагу білому м’ясу (м'ясо птиці і риби), які, зазвичай, містять менше жиру, ніж червоне м'ясо; обрізайте видимі шматки жиру на м’ясі та обмежте споживання переробленого м’яса.
Надавайте перевагу молочним продуктам з низьким вмістом жиру, або знежиреним.
Уникайте обробленої, запеченої або смаженої їжі, яка містить промислові трансжири.
Спробуйте готувати їжу на парі, або варити, замість смаження.
- Обмежте споживання цукру
Обирайте свіжі фрукти замість солодких закусок на кшталт печива, тістечок чи шоколаду.
Якщо ви все ж обираєте інші види десертів, переконайтеся, що вони мають низький вміст цукру, та їжте їх невеликими порціями.
Намагайтеся не давати дітям солодку їжу. Сіль та цукор не слід додавати до харчування для дітей до 2 років, для дітей старше цього віку це теж варто обмежувати.
- Пийте достатню кількість води
- Уникайте надмірного і небезпечного вживання алкоголю
- Грудне вигодовування немовлят
Також Всесвітня організація охорони здоров’я публікує п’ять ключових порад щодо безпечного поводження з їжею:
Тримайте їжу в чистоті
Зберігайте сирі продукти окремо від приготованих
Готуйте їжу ретельно
Зберігайте їжу при безпечній температурі
Використовуйте безпечну воду і сировину.
Центр США з контролю та профілактики захворювань радить дотримуватися правил безпеки харчових продуктів до, під час та після приготування їжі. Також наголошують на важливості чистих поверхонь на кухні – радять регулярно чистити та дезінфікувати поверхні.
Раніше ВООЗ заявила, що найближчі кілька місяців будуть дуже важкими через ситуацію з коронавірусом.
ІА "Вголос": НОВИНИ