[media=152562,152563] 

Про це розповіли організатори під час прес-конференції щодо підготовки 83-го Міжнародного Конгресу ПЕН сьогодні, 5 липня, передає кореспондент «Вголосу».

Як розповів програмний директор 83-го Міжнародного Конгресу ПЕН у Львові Микола Рябчук, до культурної столиці України з’їдеться близько 230 поетів, письменників, журналістів, перекладачів, публіцистів, редакторів та істориків із 101 країни світу, що  розмовлятимуть чотирма мовами світу про літературу, свободу слова та творчість.

«До вересня минулого року ми самі не вірили, що саме Україна стане ареною проведення заходу цьогоріч, адже конкуренція серед світових країн була дуже великою, - зазначив він. -  З-поміж усіх міст України обрали саме Львів, тому що тут є набагато більше розуміння культурної проблематики і це – культурна столиця нашої держави».

За словами кураторки, координаторки команди 83-го Міжнародного Конгресу ПЕН у Львові, очільниці Офісу «Львів – місто літератури ЮНЕСКО» Ольги Мухи, конгрес матиме подвійний формат: дипломатично-політичний закритого типу та літературно публічний  відкритого типу, до якого зможуть долучитися усі охочі.

Серед гостей Конгресу – нобелівські лауреати Світлана Алексієвіч, Герта Мюллер, Адам Загаєвський, Пітер Помаранцев та інші. Україну представлятимуть Юрій Андрухович, Сергій Жадан, Олена Стяжкіна та інші.

Головні локації заходу – готель «Дністер», Львівський національний університет Імені Івана Франка, Український католицький університет, Театр імені Лесі Українки тощо.

Зазначимо, ПЕН-клуб є вагомою міжнародною неурядовою організацією,яка об’єднує професійних письменників, редакторів і перекладачів з 1921 року. Це також одна із найстаріших організацій, що бореться за права людини й одна із перших міжнародних письменницьких організацій.

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ