Вперше у верхніх шарах Землі було виявлено ураган: супутники зафіксували величезне збурення плазми, що поширювалося високо в магнітосферу і тривало годинами.

Раніше невідоме явище свідчить про те, що космічні урагани можуть бути загальним планетарним явищем, пише Science Alert.

Урагани в нижній атмосфері Землі є поширеним явищем: потужні обертові метеорологічні системи навколо відносно спокійного центру, що супроводжуються сильним вітром та рясним дощем, який може завдати величезної шкоди за дуже короткий час.

Вони не рідкість і для інших планет, зокрема Юпітер і Сатурн – надзвичайно турбулентні, не кажучи вже про плазмові смерчі глибоко в атмосфері Сонця.

Космічні урагани, як показує нове дослідження, нічим не відрізняються від своїх двоюрідних братів із нижніх шарів атмосфери.

Космічний ураган вперше було виявлено 20 серпня 2014 року під час ретроспективного аналізу, проведеного Університетом Шаньдун у Китаї. Цей ураган з’явився над Північним полюсом, простягнувшись в діаметрі до 1000 кілометрів.

Він досягав висоти від 110 до 860 кілометрів і складався з плазми з безліччю спіральних рукавів, що кружляли в напрямку проти годинникової стрілки зі швидкістю до 2100 метрів на секунду. Однак центр був майже нерухомим, як і під час ураганів на менших висотах.

На відміну від інших ураганів, космічний ураган спрямовував електрони в іоносферу. Це мало приголомшливий ефект: величезна полярне сяйво у формі циклону під ураганом. Все це тривало майже вісім годин, викидаючи величезну кількість енергії та імпульсу в іоносферу.

Зазвичай, потік заряджених частинок в іоносферу від сонячного вітру – це зелені полярні сяйва у вищих широтах Землі, виникають навіть без сонячних збурень. Тож команда звернулася до моделювання, щоб визначити, що спричинило збурення плазми.

Вчені змоделювали цей процес і виявили, що повторно з'єднане міжпланетне магнітне поле може створити ті особливості, які вони спостерігали в космічному урагані, навіть при низькому сонячному вітрі. Але слабкий сонячний вітер може бути ключовим – він забезпечує більш ефективне магнітне повторне підключення.

Такі бурі можуть бути досить поширеними.

Отже полярне сяйво може бути продуктом космічних ураганів, і це може допомогти ідентифікувати інші подібні шторми в майбутньому.

Виявилося, що навіть коли геомагнітні умови відносно спокійні, космічний простір може підняти екстремальну погоду, яка може вплинути на життя на Землі.

Космічний ураган призводить до погодних ефектів та збоїв у роботі супутників, радіозв'язку високих частот, радіолокаторів, супутникової навігації та системах зв'язку.

Читайте більше актуальних новин на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ