Рішення підтримали 256 депутатів. Зокрема, нардепи ухвалили Закон «Про особливості здійснення правочинів з державним, гарантованим державою боргом та місцевим боргом» (№2898).

Основною метою ухвалення закону є гарантування економічної безпеки держави, захисту суспільних інтересів та інтересів держави у зв’язку з погашенням та обслуговуванням державного та гарантованого державою боргу.

У зв’язку із здійсненням правочинів з державним та гарантованим державою боргом законом передбачено надання повноважень Кабінету Міністрів України та відповідним міським радам ухвалювати рішення про тимчасове зупинення вчинення платежів за всіма або деякими державними зовнішніми запозиченнями, гарантованими державою зовнішніми кредитами (позиками) та місцевими зовнішніми запозиченнями, зазначеними в Додатку до проекту, та введення тимчасового мораторію на задоволення вимог кредиторів за такими зобов’язаннями суб’єктів зовнішніх запозичень, щодо яких Кабінетом Міністрів України та/або відповідною міською радою було ухвалено відповідне рішення.

Верховна Рада також внесла відповідні зміни до Бюджетного кодексу України.

На сьогодні зовнішня заборгованість України становить 70 млрд дол. Протягом чотирьох років Україна мала б виплатити за зовнішніми боргами 30 млрд дол., а за внутрішніми — ще 17.

ІА "Вголос": НОВИНИ