Парламент підтримав у повторному другому читанні законопроект №2126а «Про основні засади забезпечення кібербезпеки України». Таке рішення після низки невдалих голосувань підтримали 257 депутатів ВР, – передає РБК-Україна.

«Метою проекту закону є створення національної системи кібербезпеки як сукупності політичних, соціальних, економічних та інформаційних відносин поряд з організаційно-адміністративними і техніко-технологічними заходами шляхом комплексного підходу в тісній взаємодії державного і приватного секторів та громадянського суспільства», – сказано в пояснювальній записці до закону.

Зокрема, в документі уточнюється зміст понять «кібербезпека» і «кіберзахист» і, відповідно, розмежовані об'єкти кібербезпеки й кіберзахисту. Визначається, що кіберзахист – заходи, пов'язані і спрямовані на безпеку систем й інформаційних ресурсів; кібербезпека – ширше поняття, яке включає дії і заходи, пов'язані з безпекою осіб і громадських відносин, зокрема заходи правоохоронного, розвідувального, контррозвідувального, оперативно-розшукового, а також політичного, інформаційного, суспільно-просвітницького характеру та безпосередні заходи кіберзахисту.

Проектом закону визначається також поняття «критично важливі об'єкти інфраструктури», у тому числі визначені основні критерії віднесення підприємств, установ і організацій, незалежно від форми власності, до переліку таких об'єктів. 

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ