Хлопців, яких після кількох тижнів рятувальної операції визволили з печери у Таїланді, виписали з лікарні та відправили до батьківських осель, пише ВВС Україна.

У формі своєї юнацької футбольної команди «Дикі кабани» вони також провели прес-конференцію в містечку Чіанграй.

Хлопці назвали «дивовижною миттю» той момент, коли їх знайшли британські дайвери.

14-річний Адул Сам-он, єдиний з групи, хто говорить англійською, розповів журналістам, що міг сказати лише «Привіт!», коли 2 липня після дев'яти днів пошуків з'явилися британські водолази.

Їх привітали банером з надписом «Повернемо «Диких кабанів» додому» на сцені, схожій на футбольне поле.

Хлопці сиділи поряд з тайськими морськими котиками, які рятували їх. Один з них розповів, що в печері не було їжі та доводилося пити воду, що накопичувалася на камінні у печері.

Деякі з врятованих хлопців сказали, що зробили висновки з випробування, яке вони пережили.

Один з них пообіцяв бути «більш обережним та жити в повному обсязі». Інший сказав: «Цей досвід навчив мене бути більш терплячим і сильним».

Тренер команди Екапол Чантавонг, якого також врятували з печери, присвятив промову Саману Кунану, «морському котику», який помер під час рятувальних заходів.

«Нас вразило, що Саман жертвував своїм життям, аби врятувати нас, щоб ми могли піти і жити. Як тільки ми почули новину, ми були шоковані. Нам було дуже сумно, ми відчували, що ... ми принесли сум його родині», – сказав він.

Сам Екапол Чантавонг під час перебування в печері відмовився від їжі на користь підопічних та навчав їх медитації.

Губернатор провінції Чіанграй Прачон Працукан наголосив, що це буде «єдиним офіційним» інтерв'ю хлопчиків, і повідомив, що більше спілкування з пресою з цього приводу не буде.

«Ми хочемо, щоб діти жили нормально, без будь-яких перешкод», – сказав журналістам психіатр.

Хлопці разом зі своїм тренером пішли до печери Тхам Луанг на екскурсію 23 червня. Вони планували бути у печері приблизно годину, коли раптова злива затопила єдиний вихід з неї.

Вони знайшли прихисток на уступі серед води за 4 км від входу до печери. Печери Тхам Луанг Нанг Нон регулярно затоплюються під час сезону дощів, який триває у Таїланді до вересня-жовтня.

В одного з хлопців в той день був день народження, тому члени команди взяли невелику кількість їжі з собою, щоб відсвяткувати цю подію. Це допомогло їм зберегти більше сил під час вимушеного перебування у печері.

Родичі повідомили владу про зникнення хлопців. Розпочалася рятувальна операція, в якій взяли участь тисячі військових та добровольців, зокрема, з інших країн.

За місцевими повір'ями, в печері Тхам Луанг століттями живе дух Нанг Норн – міфічної принцеси, яка померла та перетворилася у дух печери. Місцеві жителі молилися їй, аби вона захистила хлопців. Молилися за порятунок хлопців в усьому Таїланді.

Після дев'яти днів пошуків двоє британських дайверів знайшли хлопців та їхнього тренера.

Радість швидко змінилася занепокоєнням – дуже важко було витягти знесилених дітей, які не вміли пірнати з затопленої печери, що була надскладною навіть для досвідчених дайверів.

Побоювання підтвердила смерть у печері досвідченого водолаза Самана Кунана.

Після 17 днів у печерах дітей вивели. Це була дуже складна і небезпечна операція.

Всього над порятунком дітей працювала команда з 90 професійних дайверів – 40 тайських і 50 закордонних.

Дітей виводили з печер трьома партіями. Рятувальники проводили їх через вузькі проходи печер з замуленою водою і слизькими виступами.

Шлях до місця перебування дітей і назад був складним і небезпечним навіть для дуже досвідчених дайверів.

Дітей навчили користуватися обладнанням аквалангістів, але в них не було жодного досвіду занурення, тому операція була дуже ризикованою.

Дорогою потрібно було занурюватись у воду, забиратися на підйоми, йти по коліна в мулі у масках для дихання.

Кожну дитину супроводжували по два дайвери, які несли на собі балони з киснем.

Найскладніша ділянка розташована на середині дорозі. Цей прохід настільки вузький, що дайверам доводилось знімати балони з киснем і проштовхувати їх вперед.

Нагадаємо, наприкінці червня дванадцять футболістів-підлітків юнацької футбольної команди «Академія диких кабанів» і її тренер загубилися в печері Кхао Луанг в провінції Чіанграй на півночі Таїланду. Хлопці пішли на прогулянку серед скель, але їх подорож перервала злива. Саме негода і вода, що залила печеру, завадили їм вчасно вийти на світло.

2 липня рятувальники знайшли підлітків і їхнього тренера, які загубились у печері Кхао Луанг на півночі Таїладу. Їхні пошуки тривали дев'ять днів – дітей розшукували тайські дайвери і міжнародні фахівці. А біля входу в печеру чекали і молилися батьки.

Участь у рятувальній операції також брав український дайвер Всеволод Коробов. Він пройшов найскладнішу трикілометрову ділянку в затопленій печері.

У понеділок рятувальники вивели іще чотирьох хлопчиків із затопленої печери в Таїланді. 

Американський підприємець Ілон Маск повідомив, що міні-субмарина готова до використання в рятувальній операції з визволення з печери Кхао Луанг дітей і вже доставлена в Таїланд.

Окрім того, у врятованих із печери в Таїланді дітей виявили інфекцію.

10 липня рятувальна операція успішно закінчилася. Всіх хлопців та їхнього тренера направили до лікарні. 

ІА "Вголос": НОВИНИ