Дослідники з клініки Мейо, клівлендської клініки і Бейлорського коледжу медицини (США) опублікували наукову працю про користь шоколаду.

Вчені проаналізували шість великих досліджень, проведених у світі за останні п’ятдесят років. Їх учасниками стали 336 289 осіб із США, Швеції та Австралії. Метою всіх спостережень був зв’язок між вживанням шоколаду і ризиком розвитку ішемічної хвороби серця (ІХС). Саме це захворювання в більшості випадків стає причиною інфарктів, оскільки при ІХС звужується просвіт коронарних артерій, що живлять серце насиченою киснем кров’ю.

Автори наукової роботи дійшли висновку: вживання шоколаду не менше одного разу на тиждень має кардіозахисний ефект. Тих, хто не відмовляв собі в такому задоволенні, при інших рівних ішемічна хвороба серця наздоганяла рідше. Ризик її розвитку був як мінімум на 8% нижче, йдеться в дослідженні.

Вчені відзначають, що, по всій видимості, головну користь для судин і серця приносять такі інгредієнти шоколаду, як флавоноїди, поліфеноли, стеаринова кислота і метилксантини. Флавоноїди, зокрема, епікатехін, катехін і проціанідіни зменшують агрегацію тромбоцитів (завдяки цьому знижується ризик утворення тромбів) і в цілому покращують стан ендотелію, тобто внутрішньої оболонки кровоносних судин. Інші компоненти також гальмують розвиток запалення і сприяють підвищенню рівня ліпопротеїнів високої щільності («хорошого» холестерину).

Більше цікавих новин читайте за посиланням:

ІА "Вголос": НОВИНИ