Серед всього розмаїття пропозицій доволі важко орієнтуватись. Але лише до того моменту, доки ви хоча б частково не ознайомитесь з основами автострахування і його особливостями.

Види полісів та загальні відмінності

Загалом автоцивілка  ділиться на два основних типи:

  • обов'язкова (ОСАГО);
  • добровільна (КАСКО).

Хоча під добровільною прийнято розуміти виключно КАСКО, існує ще декілька менш відомих видів страхувань. Як і будь-яке майнове страхування, автомобільне може включати в себе не лише фінансову допомогу тим, хто потрапив до дорожньо-транспортної пригоди. Досить часто страхувальникам пропонують додаткові послуги, накшталт виклику служб екстреної допомоги в разі поломки машини тощо.

Перерахуємо ще декілька видів автострахування, для більшого розуміння розмаїття пропозицій по страхуванню:

  • учасників руху на транспорті;
  • вантажів і багажу;
  • особливо небезпечних вантажів;
  • відповідальності перевізника вантажів.

Про ОСАГО

Окрім звичайного обов'язкового австострахування, що діє на території України, є ще так звані поліси міжнародної системи «Зелена карта», які необхідно оформлювати під час закордонних поїздок. Також варто зазначити, що ОСАГО дозволяє страхувати відповідальність водія, але не сам автомобіль. Це треба розуміти ще під час укладення угоди. Тобто, в разі виникнення ДТП, саме стороннім особам, яким було заподіяно шкоду, буде виплачуватись визначена страховою компанією сума, а не тим, хто завдав цієї шкоди.

Про КАСКО

КАСКО страхує від шкоди, або відповідальності перед іншими особами. Страхова компанія зобов'язана відшкодовувати ті збитки, що було отримано автомобілем. При цьому КАСКО не задовольняє потреби у відшкодуванні збитків, пов’язаних з нанесенням шкоди здоров'ю водіїв чи пасажирів, майну і так далі. Цей вид страхування може бути:

  • повним;
  • частковим. 

У випадку часткового автострахування не передбачається виплата за викрадення вашого транспортного засобу. Добровільна автоцивілка може обійтися дешевше, якщо не скористатися так званою франшизою. В той же час, це буде обмежувати доступний ліміт по страхових виплатах. Ви не зможете за рахунок страхової компанії повністю компенсувати всі збитки.

ІА "Вголос": НОВИНИ